Miksi kengän alla narskuu? – 7 valaisevaa faktaa lumesta ja pakkasesta

Lumi ja pakkanen puhuttavat. Lunta on edelleen monin paikoin varsin vähän, ja tammikuussa pakkanen on paukkunut. Tälle päivälle Foreca ennustaa 11–30 asteen pakkasia ja eteläiseen ja keskiseen Suomeen lumisadetta. Etelässä on lauhempaa kuin pohjoisessa.

Tiedätkö, miksi lumi on valkoista ja paljonko se painaa? Entä miksi pakkanen nimenomaan paukkuu? Ilmatieteen laitos vastaa nettisivuillaan kiinnostaviin kysymyksiin seuraavasti.

Miksi lumi on valkoista?

Lumen väri liittyy auringonvaloon, sen suoriin säteisiin ja niiden heijastuksiin ilmakehässä. Heijastunutta säteilyä kutsutaan hajasäteilyksi. Valkoinen auringonvalo sisältää kaikki eri aallonpituuksilla olevat värit, niin sanotun spektrin. Lumi on vedestä syntyessään väritöntä, jolloin siitä heijastuu koko sen vastaanottama värispektri eli valkoinen valo. Se näkyy valkoisena valona kaikissa niissä olosuhteissa, jolloin spektri ei hajoa. Spektri hajoaa esimerkiksi sateenkaaressa. Lumi on puhtaimmillaan kirkkaalla ilmalla sinertävää. Tällöin lumi heijastaa taivaan sineä. Muun väriset kuin sinertävät lumet johtuvat siitä, että lumikiteisiin on takertunut runsaasti voimakkaan värisiä pienen pieniä hiukkasia.

Paljonko lumi lisää valoisuutta?

Puhdas, kuiva lumi lisää valoisuutta, koska se heijastaa 80–90 prosenttia saapuneesta valosta. Valon määrä siis lähes kaksinkertaistuu. Kun lumen vesipitoisuus kasvaa, sen heijastusominaisuudet muuttuvat. Märkä lumi heijastaa vain noin puolet saapuneesta valosta.

Paljonko lumi painaa?

Karkeasti ottaen yksi senttimetri lunta on sulatettuna yksi millimetri vettä. Kymmenen millin vesisade vastaa talvella noin kymmenen sentin lumikerrosta. Esimerkiksi kahdeksan senttiä lunta yhden neliökilometrin alueella painaa 8 000 tonnia.

Voiko pihlajanmarjojen määrästä päätellä talven lumimäärää?

Marjojen määrästä ei voida päätellä luotettavasti tulevan talven säitä ja lumia. Seuraavat kansansanonnatkin ovat ristiriidassa keskenään. "Tulee paljon lunta, kun on paljon pihlajanmarjoja." "Ei oksat kestä peräkkäin runsasta marjamäärää ja runsasta lumimäärää."

Mistä aiheutuu sanonta paukkuvat pakkaset?

Pakkasen paukkuminen johtuu veden laajenemisesta sen jäähtyessä. Vettä voi olla esimerkiksi seinänraoissa. Kun vesi laajenee sen jäätyessä, syntyy paukkuva ääni.

Miksi pakkasella kävellessä lumi narskuu kenkien alla?

Kovalla pakkasella lumikiteissä on paljon sakaroita, jotka murtuvat jalan alla ja särkyvät. Lauhemmalla sakaroita on vähemmän, ja nollaa lähestyttäessä paine jalan alla sulattaa osan sakaroista vedeksi, joka toimii narskumista vähentävänä liukasteena.

Miksi kovalla pakkasella ilma tuoksuu savulta? Siksikö puhutaan tulipalopakkasista?

Ilmiö johtuu inversiosta, joka syntyy tyynessä pakkassäässä maanpinnan läheisyyteen. Inversiossa lämpötila kohoaa ylöspäin mentäessä, ja se estää ilman pystysuorat liikkeet. Näin savu tai saasteet kerääntyvät maanpinnan läheisyyteen. Käsite tulipalopakkanen johtunee siitä, että pakkassäällä lämmitetään enemmän kuin normaalisti, ja se lisää tulipalojen määrä. Näin oli etenkin silloin, kun puulämmitys oli yleisempää.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.