Murhamysteeri: 19-vuotiaan viimeiset avunhuudot kuultiin – miksi kukaan ei auttanut?

Viimeiset avunhuudot kuultiin, mutta surma sai silti tapahtua. Vieraspaikkakuntalaisen tytön liikkeistä ja huhtikuisen yön tapahtumista ei ole saatu selvyyttä.

19-vuotias tamperelaisneitonen Maire Vepsäläinen oli saapunut Jyväskylään kyläilemään kahden ystävättärensä luo. Oli huhtikuun 20. päivä vuonna 1980. Tytöt viettivät iloista lauantai-iltaa ravintolassa ja saapuivat puolen yön aikoihin asema-aukiolle.

Jyväskyläläistytöt poistuivat poikaystäviensä kanssa paikalta ja sopivat tapaavansa Vepsäläisen samassa paikassa myöhemmin. Tämä jäi aukiolle seurassaan olleen nuoren miehen kanssa.

Kun tytöt palasivat aukiolle, eivät he löytäneet Vepsäläistä. Tytöt lähtivät asunnolleen, mutta ystävä ei ollut palannut sinnekään. He päättivät jatkaa etsintää seuraavana aamuna.

Vepsäläisen löysi kuitenkin ensimmäisenä postinkantaja. Tytön ruumis oli puoliksi riisuttuna Hotelli Miltonin takapihalla. Hänet oli ilmeisesti yritetty raiskata ja sen jälkeen surmattu tukehduttamalla.

Näkijöitä ja kuulijoita kuulutettiin

Vepsäläisen ystävät kuulivat karmean totuuden mennessään sunnuntaina poliisin puheille kierrettyään ensin kaupunkia sairaaloita myöten ystäväänsä etsien.

Tuolloin poliisi jo selvitti surmaa. Surmapaikan tutkimusta vaikeutti huomattavasti yöllä satanut räntälumi. Lisäksi Vepsäläinen oli tuntematon paikkakunnalla, joten hänen liikkeisiinsä ei juuri kiinnitetty huomiota.

Joitakin avaimia alkoi kuitenkin löytyä. Kuumeisimmin etsittiin parikymppistä miestä, jonka seurassa Vepsäläinen oli liikkunut. Juopuneen miehen tuntomerkeiksi osattiin mainita pitkähkö tukka, laiha vartalo ja ”tyypillinen nuorisoasu”.

Maanantaina lehtijutun avulla etsittiin myös nuorta naista, jonka tiedettiin lainanneen etsitylle miehelle kosmoskynää asema-aukiolla.

Tiistaina poliisi pyysi ilmoittautumaan nuorta miestä, joka oli lauantai-iltana asema-aukiolla Vuokko-nimisen tytön seurassa sekä Kantakrouvin edessä värjöitellyttä naista, joka oli käynyt vaihtamassa puhelinrahaa poliisiautosta.

Satoja kuulusteluja tehtiin turhaan

Lukuisia ihmisiä kuulusteltiin. Eräs tyttö oli kuullut yöllä kello 00.50 kolme naisen huutoa. Havainto sopi tutkimuksissa todettuun tapahtumahetkeen, joka oli puolenyön ja kello yhden välissä. Samoihin aikoihin Hotelli Miltonin portin tuntumassa oleskeli nuorukaisia, joista ei kuitenkaan löytynyt ratkaisua murhamysteeriin.

Kahden kuukauden aikana poliisi kuulusteli viittäsataa ihmistä, mutta ketään ei pidätetty. Vihjeitä tuli ensimmäisten päivien aikana jonkin verran, mutta ilmeisesti tytön tuntemattomuudesta ja tapahtuma-ajasta johtuen kuitenkin melko vähän.

Maire Vepsäläisen surma on edelleen salaperäinen monen muun surullisen tapauksen joukossa. Joku voi kuitenkin vielä muistaa jotakin yön tapahtumista. Pienikin vihje voi avata vanhan tapauksen, ja murha ei vanhene koskaan.

Sarjassa käydään läpi Keski-Suomessa tapahtuneita sekä maakuntaan liittyviä selvittämättömiä henkirikoksia. Tiedot perustuvat Keskisuomalaisen ja poliisin arkistoihin, poliisien haastatteluihin sekä aikalaiskuvauksiin tapahtumista. Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa 7.8.2006.

Juttusarjan osia julkaistaan Keskisuomalaisen verkkopalvelu KSML.fi:ssä joka sunnuntai.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .