Miksi migreeni iskee aina loman alussa?

Monelle migreenistä kärsivälle tapaus on tuttu: viimeiset työtunnit kuluvat umpeen, kesäloma alkaa, keho heittäytyy lomatunnelmaan... ja sitten se iskee, migreenikohtaus.

Mistä moinen johtuu? Miksi aina loman alussa?

– Migreeni on jonkinlainen heilahdus tasapainotilasta: kun normaalina pidetty tilanne muuttuu joko hyvään tai huonoon suuntaan, migreeni iskee. Normaalin työarjen vaihtuminen vapaapäiviksi voi olla yksi tällainen heilahdus, neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela HYKS:stä kertoo.

– Sama ongelma saattaa olla edessä loman lopussa, kun elämänrytmiin tulee taas muutos.

Myös kesän aurinkoinen sää voi laukaista migreenin. Valo provosoi migreeniä, ja lämpimän sään aiheuttama hikoilu ja kehon kuivuminen puolestaan ovat jälleen poikkeamia elimistön normaalista tilasta. Myös esimerkiksi ukkospuuskat voivat laukaista migreenin.

– Osa migreenipotilaista pääsee helpolla ja joutuu kärsimään vain pienestä päänsärystä. Toiset taas joutuvat vuodepotilaiksi. Paha migreenikohtaus voi pilata loman alun kokonaan.

Migreenikohtausten varalta loman alku kannattaa ottaa rauhallisesti. Esimerkiksi matkustamista heti loman ensimmäisinä päivinä ei kannata suunnitella.

– Liike lentokoneessa, junassa tai autossa provosoi kohtauksia. Jos mahdollista, ei kannata lähteä lomareissulle heti loman ensimmäisenä päivänä vaan vasta sitten, kun elimistö on hiukan tottunut lomarauhaan, Kallela sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.