Miksi perjantai 13. päivällä on niin huono maine?

Triskaidekapfobiasta tai paraskevidekatriafobiasta kärsiville perjantai 13. päivä on erityisen tukala.

Tammikuun 13. päivä perjantai on ainakin taikauskoisille ja triskaidekapfobiasta tai paraskevidekatriafobiasta kärsiville toinen vuoden 2017 pelottavimmista päivistä.

Taikauskon mukaan 13. päivä perjantai on epäonnen päivä, jona tapahtuu kauheuksia. Triskaidekapfobiasta kärsivät pelkäävät lukua 13, paraskevidekatriafobiaa potevien suurin pelko on juuri perjantai 13. päivä.

Vuoden 2017 aikana perjantai osuu 13. päivälle vain kahdesti. Ensin epäonnen päivää vietetään tammikuussa, toisen kerran tänä vuonna vasta lokakuussa.

13 on epäonnen luku ja perjantai epäonnen päivä. Kun nämä kaksi kohtaavat, ei uskomusten mukaan voi syntyä mitään hyvää.

Perjantai 13. päivä on ollut jo kauan epäonnen päivä. Päivän epäonnisen merkityksen juuria on etsitty esimerkiksi Raamatusta. Tarinoiden mukaan Eeva olisi syönyt Hyvän ja pahan tiedon puun hedelmän juuri perjantaina 13. päivä. Toisaalta Raamatun mukaan Jeesuksen viimeisellä aterialla oli läsnä 13 henkilöä ja Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina.

Erään tarinan mukaan päivän epäonninen merkitys on peräisin 1300-luvulta. Tarina kertoo, että Ranskan kuningas Filip lV vangitsi Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet 13. päivänä lokakuuta (perjantai) vuonna 1307. Heidän katsottiin syyllistyneen muun muassa epäjumalan palvontaan. Myöhemmin temppeliherroja poltettiin roviolla.

Oman sävynsä päivään liitettyihin pelkoihin on tuonut amerikkalainen Perjantai 13. -kauhuelokuva.

The Telegraphin mukaan ainakin Isossa-Britanniassa epäonnen päivänä ei haluta mennä naimisiin. Myös lentolippuja saa muita päiviä halvemmalla.

Joka vuosi vietetään ainakin kerran epäonnen päivää. Tänä vuonna perjantai osuu kuun 13. päivälle kahdesti: tammikuussa ja lokakuussa. Viime vuonna 13. päivä ja perjantai oli vain toukokuussa.

Vuonna 2015 epäonnen päiviä oli kolme, sillä perjantai 13. päivä osui sekä helmikuulle, maaliskuulle että marraskuulle. Enimmillään 13. päivä perjantai voikin olla kolme kertaa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.