Miksi ulkomaalaisten maakaupat vapautettiin vuonna 1999? – Lain esitellyt Satu Hassi: Kukaan ei osannut ennustaa tulevaisuutta, ei Niinistö eikä Häkämieskään

Kun ulkomaalaisten tontti- ja maakauppojen vapauttamisesta päätettiin vuonna 1999, kukaan ei osannut ennustaa tulevaisuutta, kirjoittaa ex-ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) tuoreessa blogikirjoituksessaan.

Ulkomaalaisten tekemät maakaupat ovat nousseet jälleen keskusteluun Turun saaristossa kohua herättäneen, Airiston Helmi -yhtiöön kytkeytyvän rikostutkinnan yhteydessä.

Hassi toimi vuosituhannen vaihteessa ympäristöministerinä, joka esitteli maakaupat vapauttaneen lain hallituksessa.

– Lain takana olivat siis kaikki silloiset eduskuntapuolueet, myös esimerkiksi perussuomalaiset, Hassi muistuttaa.

Hassi sanoo, ettei nykytiedon valossa esittelisi maakauppoja vapauttavaa lakiesitystä.

– Jos silloin olisimme tienneet kaiken sen mitä nyt, olen melko saletti, että halltus ei olisi esittänyt eduskunnalle tällaista lakia.

Hassi muistuttaa, että maakauppa-asia käsiteltiin osana isoa lakipakettia.

– Koska siihen mennessä kaikille kiinteistön ostolupaa hakeneille ulkomaalaisille oli se myönnetty, eikä haittoja ollut ilmennyt, lain valmistelussa haluttiin purkaa byrokratiaa ja vapauttaa kiinteistökaupat myös muiden kuin EU-maiden kansalaisille. Tätä ei kukaan kyseenalaistanut, ei myöskään esimerkiksi sisäministeriö, jota johti ministeri Kari Häkämies (kok.) eikä puolustusministeriö, eikä valtiovarainministeriö, jota johti Sauli Niinistö.

Hassi sanoo kannattavansa lain muuttamista siten, että maan osto-oikeuden tulisi perustua vastavuoroisuuteen: oikeus tulisi rajata niiden maiden kansalaisiin, joiden kotimaasta suomalaiset voivat ostaa maata. Venäjä on 2000-luvulla kiristänyt ulkomaalaisten oikeutta ostaa maata.

– Pidän perusteltuna vastavuoroisuutta ja sitä, että turvallisuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta keskeisillä paikoilla tutkitaan maan ostajien taustat, ja ostaminen on luvanvaraista. Kummallisen kauan lain päivityksen valmistelu on vienyt myös Sipilän hallitukselta, Hassi kirjoittaa.

Hassin blogitekstistä kertoi ensin Uusi Suomi.

Turun saaristosta löytyneitä käteisvaroja lasketaan yhä – puoli miljoonaa euroa on löydöksistä suurin

Poliisi esittää vangittaviksi kahta Airiston Helmeen kytkeytyvää miestä – epäillään törkeästä rahanpesusta

Puolustusministeri Niinistö: Lait kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistökaupoissa etenevät suunnitellusti

KRP:n tutkinnanjohtaja: Neljää miestä ja kolmea naista on kuulusteltu epäiltynä Turun jättioperaatiossa