Millainen on suomalainen? "Omakotitalossa asuva lihansyöjä"

Suomalainen katsoo keskimäärin kolme tuntia televisiota päivässä ja harrastaa liikuntaa vähintään kolmesti viikossa.

Keskivertosuomalainen on 42-vuotias pienehkössä omakotitalossa avio- tai avopuolisonsa kanssa asuva henkilö, joka juo kahvia kolme kuppia päivässä ja syö lihaa 1,5 kiloa viikossa. Keskivertosuomalainen katsoo televisiota kolme tuntia päivässä, lukee kolme varttia päivässä ja käyttää nettiä päivittäin. Liikuntaa keskivertokansalainen harrastaa kolmesti viikossa. Keskivertopalkansaaja tienaa 3400 euroa kuukaudessa.

Keskivertosuomalaisen profiili perustuu Tilastokeskuksen kokoamaan tietoon eri tilastoista. Tilastoista on katsottu, kuinka tietyt asiat suomalaisilla tilastojen valossa keskimäärin ovat. Oikeasti täysin keskivertoa tilastosuomalaista ei välttämättä ole olemassakaan. Tilastokeskuksen verkkosivulla osoitteessa tilastokeskus.fi voi tehdä testin siitä, miten lähellä keskivertoa sattuu itse olemaan.

1. Suomalainen on keskimäärin 42,3-vuotias.

Viime vuonna suomalaisten keski-ikä oli 42,3 vuotta. Miesten keski-ikä oli 40,9 vuotta ja naisten 43,6 vuotta. Alle 15-vuotiaita oli 16,3 prosenttia väestöstä, 15–64-vuotiaita 63,2 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneitä 20,5 prosenttia.

2. Puolet suomalaisista asuu pientaloissa.

Puolet suomalaisista asuu omakoti- tai paritalossa. Kerrostalossa asuu 35 prosenttia ja rivitalossa 13 prosenttia suomalaisista. Asuntokunnista kuitenkin enemmistö eli 44 prosenttia asuu kerrostalossa ja 40 prosenttia erillisessä pientalossa. Ero selittyy sillä, että kerrostaloissa asuu pienempiä perheitä kuin pientaloissa.

Keskimäärin asuntojen pinta-ala on 80 neliötä. Omakotitaloissa keskimääräinen pinta-ala on 111 neliötä, kun taas kerrostalossa 56 neliötä. Rivitaloasunnossa neliöitä on keskimäärin 71.

3. Kahdella kolmesta on perusasteen jälkeinen tutkinto.

70 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä on suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon. Vuonna 2014 yli 15-vuotiaista noin 1,4 miljoonalla ei ollut perusasteen jälkeistä tutkintoa.

Vajaalla kahdella miljoonalla oli keskiasteen tutkinto ja noin puolella miljoonalla alin korkea-asteen koulutus eli muun muassa teknikon tai merkonomin tutkinto. Yhteensä miljoonalla on joko alempi tai ylempi korkeakoulututkinto.

4. Palkansaajien keskiansio on 3 400 euroa.

Työssä käyvän suomalaisen keskiansio on 3400 euroa. Kuukausipalkkalaiset vetävät pitemmän korren, sillä heidän palkkansa on keskimäärin 3500 euroa. Tuntipalkkalaisilla menee selvästi huonommin palkan jäädessä 2700 euroon kuukaudessa.

Miesten keskipalkka on lähes 3700 euroa, naisten vain vajaat 3100 euroa.

arhaiten tienaa valtion leivissä, jossa keskipalkka nousee 3800 euroon. Yksityisillä keskipalkka on vajaat 3500 euroa ja kuntasektorilla 3000 euroa kuukaudessa.

5. Työmatka on keskimäärin 14 kilometriä.

Keskiverto työssä käyvä suomalainen taivaltaa keskimäärin 14 kilometrin matkan työpaikalleen. Vuodesta 1990 työmatkan pituus on lähes puolitoistakertaistunut työssäkäyntialueiden laajentumisen, kaupunkiseutujen välisten työmatkojen lisääntymisen ja työpaikkojen erikoistumisen takia.

6. Suomalainen syö puolitoista kiloa lihaa viikossa.

Suomalainen syö keskimäärin puolitoista kiloa lihaa viikossa ja kahvia kuluu kolme kuppia päivässä. Oluttakin menee puolitoista litraa viikossa ja viiniä vajaa neljänneslitra. Sokeria kuluu laskennallisesti puoli kiloa viikossa.

7. Kolme tuntia televisiota päivässä.

Keskimäärin suomalainen istuu television ääressä kolme tuntia päivittäin, ja myös netin käyttö kuuluu päivärutiineihin. Netin käyttö romahtaa yli 74-vuotiaiden ryhmässä, jossa enää viidennes käyttää internetiä päivittäin. Lukemiseen aikaa menee 43 minuuttia vuorokaudessa, tosin tilasto on vuosilta 2009–10.

Vastapainoksi työikäisistä naisista 60 prosenttia ja miehistä 54 prosenttia ilmoittaa harrastavansa liikuntaa vähintään kolmesti viikossa. Silti naisista 43 prosenttia ja miehistä 60 prosenttia on ylipainoisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.