Ministeriö: Kittilän päättäjien luottamustoimesta pidättämistä pitää käsitellä heti

Ministeriön mukaan tilanne on kuntakentässä huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava.

Valtiovarainministeriön mukaan Kittilän kunnan on vietävä luottamushenkilöiden luottamustoimesta pidättämistä koskeva asia valtuustoon välittömästi. Tämä on ministeriön mukaan tarpeen rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen määrän vuoksi.

– Kittilän tilanne on kuntakentässä huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava, valtiovarainministeriö katsoo.

Ministeriö pyysi aiemmin kunnalta selvitystä siitä, mihin se on ryhtynyt rikosepäilyjen vuoksi. Ministeriöön eilen tulleessa selvityksessä kunta ilmoittaa käsittelevänsä asian ylimääräisessä kunnanvaltuuston kokouksessa viimeistään 17. marraskuuta, mutta ministeriön mukaan aikataulu on liian pitkä.

Jos kunta ei ryhdy toimiin ministeriötä tyydyttävällä tavalla, ministeriö voi aloittaa kuntaa koskevan selvitysmenettelyn. Menettelyn tavoitteena on auttaa kuntaa turvaamaan päätöksentekokyky ja hyvä hallinto poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan on nostettu lukuisia rikossyytteitä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä.

27:aa kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tilapäisen valiokunnan sihteeriä vastaan on nostettu syyte avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Lisäksi lukuisia kuntapäättäjiä syytetään työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Juttua muokattu 14.10.2017: Oikaisu STT:n perjantain (13.10.) juttuun Kittilän kuntapäättäjien saamista syytteistä. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että syytteen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sai 28 kuntapäättäjää, vaikka oikea luku on 27.

Kittilän kuntapäättäjiä vastaan on nostettu lukuisia rikossyytteitä – syytetyt kiistävät