Ministeriö aloittaa lisäselvitykset Tukholman lähetystön tupakka- ja alkoholisotkun takia

Suomen suurlähetystössä on välitetty kymmeniätuhansia savukkeita ja yli sata litraa viiniä, olutta ja viinaa.

Ulkoministeriö selvittää Suomen Tukholman-edustustossa ilmenneitä alkoholi- ja tupakkaostoja. Suomen suurlähetystössä on välitetty kymmeniätuhansia savukkeita ja yli sata litraa viiniä, olutta ja viinaa, kertoi ruotsinkielisten lehtien oma uutistoimisto Svensk Presstjänst (SPT) tiistaina.

Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe kertoo STT:lle, että ministeriö aloittaa uutisen paljastamien tietojen takia lisäselvitykset.

– Prosessi vie karkeastikin arvioituna vähintään useita viikkoja, hän sanoo.

Rouhe toteaa, että kysymyksessä on ainutkertainen tapaus näin suuressa mittaluokassa. Hallintojohtaja korostaa, että ensin hankitaan lisää tietoja, jonka jälkeen päätetään mahdollisista toimista. Rouhe ei vielä osaa sanoa, onko ministeriö yhteydessä myös Ruotsin viranomaisiin.

Käytäntö ei erottele omia ja edustuston ostoja

SPT:n tekemien laskelmien mukaan Ruotsin valtio on luultavimmin menettänyt noin 20 000 euroa verorahoja vuodessa tupakan ja alkoholin välityksen vuoksi. SPT tutki verovapaiden tuotteiden hakemukset vuosilta 2013–2015.

STT uutisoi noin kaksi kuukautta sitten, että Suomen Tukholman-suurlähetystössä on kierretty veroja diplomaattistatusta hyväksi käyttäen. Ainakin osa virkamiehistä on hankkinut alkoholia ja tupakkaa verovapaasti myös niille edustuston työntekijöille, joilla ei ole tähän etuun oikeutta.

Käytännön mukaan jokainen verovapaa tuote on hyväksyttävä Ruotsin ulkoministeriössä.

Ari Rouhe muistuttaa myös, että verovapaat ostokset ovat lähtökohtaisesti edustuston ja kohdemaan viranomaisen välisiä asioita, eli esimerkiksi ulkoministeriöllä ei ole ostoista suoraan tietoja. Diplomaattien oikeus verovapaisiin ostoksiin perustuu kansainvälisen diplomatian käytäntöihin.

– Toisen maan toiseen maahan lähettämä edustaja on vapaa kohdemaansa verotuksesta, Rouhe kertoo.

Rouheen mukaan verovapaiden ostosten tiimoilta ei erotella, ostaako henkilö esimerkiksi alkoholia vaikkapa edustuston edustustilaisuuteen, vai ostaako hän sitä kenties myös itselleen.