Ministeriö aloittaa lisäselvitykset Tukholman lähetystön tupakka- ja alkoholisotkun takia

Suomen suurlähetystössä on välitetty kymmeniätuhansia savukkeita ja yli sata litraa viiniä, olutta ja viinaa.

Ulkoministeriö selvittää Suomen Tukholman-edustustossa ilmenneitä alkoholi- ja tupakkaostoja. Suomen suurlähetystössä on välitetty kymmeniätuhansia savukkeita ja yli sata litraa viiniä, olutta ja viinaa, kertoi ruotsinkielisten lehtien oma uutistoimisto Svensk Presstjänst (SPT) tiistaina.

Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe kertoo STT:lle, että ministeriö aloittaa uutisen paljastamien tietojen takia lisäselvitykset.

– Prosessi vie karkeastikin arvioituna vähintään useita viikkoja, hän sanoo.

Rouhe toteaa, että kysymyksessä on ainutkertainen tapaus näin suuressa mittaluokassa. Hallintojohtaja korostaa, että ensin hankitaan lisää tietoja, jonka jälkeen päätetään mahdollisista toimista. Rouhe ei vielä osaa sanoa, onko ministeriö yhteydessä myös Ruotsin viranomaisiin.

Käytäntö ei erottele omia ja edustuston ostoja

SPT:n tekemien laskelmien mukaan Ruotsin valtio on luultavimmin menettänyt noin 20 000 euroa verorahoja vuodessa tupakan ja alkoholin välityksen vuoksi. SPT tutki verovapaiden tuotteiden hakemukset vuosilta 2013–2015.

STT uutisoi noin kaksi kuukautta sitten, että Suomen Tukholman-suurlähetystössä on kierretty veroja diplomaattistatusta hyväksi käyttäen. Ainakin osa virkamiehistä on hankkinut alkoholia ja tupakkaa verovapaasti myös niille edustuston työntekijöille, joilla ei ole tähän etuun oikeutta.

Käytännön mukaan jokainen verovapaa tuote on hyväksyttävä Ruotsin ulkoministeriössä.

Ari Rouhe muistuttaa myös, että verovapaat ostokset ovat lähtökohtaisesti edustuston ja kohdemaan viranomaisen välisiä asioita, eli esimerkiksi ulkoministeriöllä ei ole ostoista suoraan tietoja. Diplomaattien oikeus verovapaisiin ostoksiin perustuu kansainvälisen diplomatian käytäntöihin.

– Toisen maan toiseen maahan lähettämä edustaja on vapaa kohdemaansa verotuksesta, Rouhe kertoo.

Rouheen mukaan verovapaiden ostosten tiimoilta ei erotella, ostaako henkilö esimerkiksi alkoholia vaikkapa edustuston edustustilaisuuteen, vai ostaako hän sitä kenties myös itselleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vanhat kuvat: Kaverusten kesken Tuomiojärven rannalla

Tarja Kovanen, 36, jätti toimittajan epävarmat työmarkkinat ja luki työttömyysetuudella sosiaalityöntekijäksi – nyt hän muuttaa viran perässä Helsinkiin

Seura: Esko Valtaojalla todettiin syöpä – "Näin siinä käy kun näyttää maailmankaikkeudelle keskaria liian usein"

Maitorekan ja henkilöauton kolari katkaisi Kolmostien liikenteen koko yöksi Kurikassa – henkilöauton kuljettaja kuoli

Helleraja menee viikonloppuna rikki monin paikoin etelässä ja lännessä

Yön uutiskooste: Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin, asunnon ikkunan lävistänyt luoti johti usean poliisipartion operaatioon Porissa

50 vuotta kuukävelystä – asiantuntijat kertovat, kuinka USA ja muu maailma hyötyivät ensimmäisestä kuulennosta

Mansikkavarkaat iskivät kuulennon varjossa ja Nixon pelkäsi puhelinlaskua – näin Keskisuomalainen seurasi Apollo 11:n matkaa 50 vuotta sitten

Elokuvassa tärkeintä on, miltä kieli kuulostaa

Uutisanalyysi: Suomi evakuoi kansalaisiaan harvoin – Syyrian leirillä olijoita ei voida kotiuttaa samoilla periaatteilla kuin tsunamissa loukkaantuneita

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.