Ministeriö julkisti Anderssonin selvityksen: "Kehittämisyhtiö on lähipalvelu"

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuore raportti ajaa seudullisten kehittämisyhtiöiden toimintamallin terävöittämistä. Ministeriön tällä viikolla julkistaman selvityksen on laatinut Jyväskylän entinen kaupunginjohtaja, kaupunkineuvos Markku Andersson. Selvityksen teetti elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Markku Andersson kuittaa maalis–toukokuussa tekemästään selvitystyöstä 16?000 euron suuruisen palkkion.

Raporttia varten hän on perannut suomalaista kehittämisyhtiötoimintaa ja sen tulevaisuutta. Yhtiöt hoitavat Suomessa muun muassa alueensa yrityskehittämiseen ja seutumarkkinointiin liittyviä asioita. Kehittämisyhtiö – toimiva innovaatio -selvitys piirtää kehittämis­yhtiöistä positiivisen kuvan. Andersson katsoo, että yhtiöille kuuluu jatkossakin rooli alueidensa elinvoiman rakentajana.

– Kehittämisyhtiö on tietyssä mielessä lähipalvelu. Toimijana se tuntee parhaiten yrityskentän omalla alueellaan. Yrittäjälle elinkeinoyhtiöön menemisen kynnys on matalampi kuin valtion viranomaisen pakeille, Andersson arvioi.

Myös Jykesin tilanne mukana

Raportissa on kuultu yli 70 alan eri toimijan näkökulmia. Sen on tarkoitus toimia taustatietona valmistelutyölle ja uuden hallituksen päätöksen­teolle.

Andersson ehdottaa raportissaan muun muassa kehittämisyhtiöiden uuden toimintamallin valmistelun aloittamista ja yhtiöiden rahoituksen turvaamista.

Kuluvalla rahoituskaudella kehittämisyhtiöiden saama julkinen rahoitus tippuu jopa puoleen edelliskaudesta. Ministe­riön arvion mukaan rahoitus vähenee vuosina 2014–2020 noin 100 miljoonaan euroon. Lisäksi omistajakunnat ovat leikanneet rahoitustaan ja järjestelleet elinkeinoyhtiöidensä toimintaa uusiksi eri puolilla maata.

Andersson käy selvityksessä läpi myös Jyväskylän seudun kehittämisyhtiön Jykes Oy:n tilannetta. Jykesin kuntaomistajat päättivät maaliskuussa palauttaa yritysten sijoittumispalvelut sekä osittain myös viestinnän ja markkinoinnin kuntien omaksi toiminnaksi.

"Pitää selvittää, mitä tulevaisuudessa halutaan"

Anderssonin mukaan nykytilanteen hajaannus näkyy kuntakentällä. Esimerkiksi Satakunnassa Porin seudun kunnat keskittävät elinkeinotoimintojaan yhteiseen kehittämisyhtiöön, kun Rauman seutukunnalla toimintaa ollaan hajauttamassa kuntiin.

– Siksi nyt pitää selvittää, mitä näiltä yhtiöiltä tulevaisuudessa halutaan, ja mitkä toimet niissä halutaan säilyttää. Mikäli ­yhtiöille annetaan jatkossa lisää ohjausvaltaa esimerkiksi rahoittamisen suhteen, ne eivät voi kovin paljon poiketa toisistaan, Andersson luonnehtii.

Lisäksi osaamista pitää keskittää.

– Kehittämisyhtiöissä on hoidettu myös suurta asiantuntijuutta vaativia asioita, esimerkiksi kansainvälistymiseen liittyen. Niitä ei jokaisessa kehittämisyhtiössä pystytä hoitamaan, Andersson sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .