Ministeriö miettii uusia korotuksia olutveroon

Uusi laki alkoholin hinnoittelusta ei vaikuttanut oluen hintaan niin kuin oli ajateltu. Paljousalennusten antaminen alkoholin myynnissä kiellettiin lailla vuoden alusta. Tämän arveltiin nostavan monipakatun oluen hintaa, eikä laskevan yksittäisten oluiden hintoja.

Nyt kuitenkin esimerkiksi Jyväskylän Citymarketin Koffin kolmosen yksittäisen pullon hinta romahti miltei puolella 1,20 eurosta 0,73 euroon.

Sosiaali- ja terveysministeriössä yllätyttiin hintojen kehityksestä.

- Pelättiin kyllä, että käykin juuri näin, että yksittäinen pullo halpenee, hallintoneuvos Kari Paaso toteaa.

Alkoholin kulutusta yritetään suitsia paitsi uudella hinnoittelulla, myös kiristyneellä verotuksella.

Esimerkiksi juuri mietojen alkoholijuomien verotus koveni vuoden alusta 10 prosenttia. Paason mukaan tämä korotus ei ehkä riitä nyt, kun hinnat laskivatkin.

- Kyllä tässä täytyy miettiä uusia keinoja, esimerkiksi uusia veronkiristyksiä, jos hinta käyttäytyy näin, Paaso sanoo.

Panimoteollisuus on Olvi Oyj:n markkinointipäällikön Timo Partolan mukaan puun ja kuoren välissä. Matala oluen hinta pienentää yhtiöiden katteita, mutta korkea hinta ajaa kuluttajat tuomaan olutta Virosta.

Kari Paasonmukaan uudella alkoholin hinnoittelua koskevalla lailla pyrittiin kompensoimaan vuoden 2004 roimia veronalennuksia ja hillitsemään alkoholin kulutuksen kasvua. Tarkoituksena oli, että oluen paljousalennuksia ei myöskään käytettäisi kauppojen sisäänvetotuotteena.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä seuraa hintojen kehittymistä.

» Lue lisää torstain Keskisuomalaisesta