Ministeriöt tyrmäävät Siikalatvan idean perustaa terveysasema Ouluun

Tulkinta tuli Mehiläiselle yllätyksenä.

Nykylaki ei salli terveyskeskuksen perustamista toisen kunnan alueelle, katsovat sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö. Ministeriöt ottavat kantaa Siikalatvan kunnan päätökseen perustaa terveysasema Ouluun yksityisen Oulun Mehiläisen yhteyteen.

– Kunta on toimivaltainen omalla alueellaan ja varsinkin terveydenhuoltopalveluissa. Kunta järjestää terveydenhuoltopalveluita kuntalaisilleen. Mikäli ajatellaan, että kunta tekee terveyspalvelupisteen toisen kunnan alueelle, silloin sen pitää tapahtua toisen kunnan kanssa yhteistyössä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

Varhilan mukaan pitäisi olla erityisen vahvat perusteet, jos näin toimitaan. Terveydenhuoltolaki sallii ihmisille, että terveyskeskuksen voi valita ja vaihtaa toisen kunnan alueelta, mutta tilanteessa, jossa he asuvat väliaikaisesti toisella paikkakunnalla.

Siikalatva ja Mehiläinen ovat perustelleet sopimusta sillä, että järjestelyllä helpotetaan Oulussa töissä käyvien siikalatvalaisten tilannetta. Myös oululaiset voisivat käyttää terveysasemaa, jolloin Siikalatva laskuttaisi palveluista Oulua.

Ministeriöiden mukaan Siikalatvan kunnan päätöksestä ei käy ilmi, kuinka monella Siikalatvan asukkaalla olisi tarve käyttää Oulussa sijaitsevia palveluja.

– Tarkemmat luvut ja analyysit puuttuvat Siikalatvan päätöksenteosta, Varhila sanoo.

Ministeriö ei ole ollut suoraan Siikalatvaan yhteydessä, vaan käynyt päätösasiakirjoja läpi. Mehiläiseen ei ole oltu ministeriöstä yhteydessä.

Arviota järjestelyn lainmukaisuudesta pyysi hallituksen reformiministerityöryhmä.

Mehiläinen yllättyi

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoi, että yrityksessä yllätyttiin ministeriöiden tulkinnasta.

– Tutkimme rauhassa STM:n kannanottoa, ja olemme mahdollisimman pian ensi viikolla yhteydessä sekä ministeriöön että Oulun kaupunkiin asiassa. Pyydämme myös lainoppineilta lausuntoja, Järvenpää kertoi.

Järvenpää painotti, että vastaavanlaisille kuvioille ei aikaisemmin ole nähty estettä. Esimerkiksi Helsingin Sydänsairaala Oy tuottaa yhtiömuotoisesti julkisesti rahoitettuja erikoissairaanhoidon palveluita Helsingissä, mutta järjestämisvastuullinen kunta on Tampere.

Järvenpää arvioi, että Siikalatvasta noussut kohu johtuu paljolti Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin sote-ratkaisuun kohdistuvasta kiinnostuksesta.

Uuden terveysaseman on tarkoitus aloittaa toimintansa Oulussa torstaina.

Oulun kaupunki riitauttaa

Oulun kaupunki on aiemmin ilmoittanut, että se riitauttaa Siikalatvan Oulussa järjestämät terveyspalvelut. Kaupunki ei hyväksy kustannuksia, jotka aiheutuvat oululaisten palveluista Mehiläisen yksikössä. Kaupungin mukaan Siikalatva ja Mehiläinen eivät ole olleet suunnitelmista yhteydessä heihin.

– Kaupunki ei tule hyväksymään ja maksamaan kustannuksia, jotka aiheutuvat oululaisten palveluista Mehiläisen yksikössä, Oulun kaupunki tiedotti perjantaina.

Ministeriöiden mukaan valtiolla ei ole käytännössä mahdollisuutta hakea päätökseen muutosta. Valitusoikeus on Oulun kaupungilla, joka voi aikanaan riitauttaa Siikalatvan laskun.

Ministeriöissä käydään nyt lakeja läpi.

– Terveydenhuoltolakiin pitää tehdä selkeä pykälä siitä, että näin ei voi menetellä, Varhila sanoo.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 2.12. klo 17:20.