Ministeri Berner: Mobiiliajokortti ei saa virallista asemaa

Perinteinen ajokortti on pidettävä edelleen mukana ajettaessa.

Perinteinen ajokortti on pidettävä edelleen mukana ajettaessa, sillä Trafin kesällä yleiseen käyttöön lanseeraama mobiiliajokortti ei tule saamaan virallista asemaa ajo-oikeuden osoittavana ajokorttina ainakaan lähivuosina.

Mobiiliajokortin hyväksyminen yksinään viralliseksi ajokortiksi vaatisi lain muutoksen, eikä muutosta ole luvassa enää tällä hallituskaudella, kertoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) Keskisuomalaiselle perjantaina.

Myöskään nykyinen EU-lainsäädäntö ei tunne mobiiliajokorttia. Berner ei kuitenkaan tyystin sulkenut ovea mobiiliajokortin virallistamiselle.

– Mobiiliajokortti ei ole tällä hetkellä korvaamassa fyysistä korttia. Suhtaudumme ministeriössä kuitenkin myönteisesti lainsäädännön tarkasteluun jatkossa, sillä liikenteen digitalisaation edistäminen on tärkeää. Myös muut EU-maat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa kehittää omaa mobiiliajokorttisovellustaan, Berner sanoi.

Trafin kehittämä mobiiliajokortti otettiin kokeilukäyttöön viime joulukuussa. Sen on tarkoitus toimia myöhemmin ajokortin lisäksi laajemminkin autoilijan mobiilialustana, johon tuodaan erilaisia ominaisuuksia.

Suomessa lainsäädäntö edellyttää tällä hetkellä, että ajokortti pidetään ajettaessa mukana ja ajokorttilaissa edellytetään ajokortin täyttävän EU:n vaatimukset. Bernerin mukaan Manner-Suomessa tätä vaatimusta voitaisiin muuttaa kansallisella lainsäädännöllä.

– Kiinnostusta asiaan on ollut, minkä johdosta vireillä olevan ajokorttilain muutoksen valmistelun yhteydessä asiaa tiedusteltiin lausuntokierroksella. Poliisi on todennut, että siinä tapauksessa olisi henkilöllisyysasiakirja pidettävä ajettaessa mukana, jotta tunnistus ajokorttirekisteristä voitaisiin tehdä. Asia vaatii vielä jatkoselvittelyä ja nyt vireillä olevassa ajokorttiuudistuksessa tätä koskevaa ehdotusta ei ole, Berner totesi.

STT kertoi perjantaina, että poliisi ei kelpuuta uutta mobiiliajokorttia ajo-oikeuden osoittavaksi ajokortiksi ilman lakimuutosta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .