Ministeri: Kansalliskirjaston ylläpitämiseen myönnetty yliopiston pyytämä summa

Ministerin mukaan kirjaston rahoitus on turvattu.

Kansalliskirjaston rahoituksesta ja leikkauksista nousi keskiviikkona keskustelu, johon osallistuivat Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kaiken takana oli Kansalliskirjaston johtajan ylikirjastonhoitaja Kai Ekholmin tiistainen ilmoitus, jonka mukaan hän ei pane irtisanomisia täytäntöön ennen kuin niiden laillisuus on selvitetty. Kansalliskirjaston vähennykseksi on arvioitu noin 50 henkilöä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ilmoitti keskiviikkona, että Kansalliskirjaston rahoitus on turvattu.

– Olen päättänyt, että Kansalliskirjaston ylläpitämiseen myönnetään koko se summa, jonka Helsingin yliopisto oli tehtävää varten pyytänyt, ministeri sanoi tiedotteessaan.

Kai Ekholm sanoi olevansa pettynyt ministerin lausuntoon. Ekholm moitti, että ministeri ei puuttunut millään lailla Kansalliskirjaston henkilöstön leikkauksiin tai Helsingin yliopiston menettelyyn.

– Tämä on aika tyypillinen ilmoitus, että asiat ovat hyvin. Hän ei myöskään ratkaise niitä asioita, jotka olen nostanut keskusteluun, Ekholm sanoi.

Hän olisi halunnut selvän linjauksen Kansalliskirjaston omistajuudesta sekä siitä, että kulttuuriperintö on suojattava myös konkreettisesti leikkauksia vastaan.

 

Yliopisto rahoittaa osan Kansalliskirjaston kuluista

 

Ministeriö on lähettänyt yliopistolle ehdotuksen Kansalliskirjaston valtionrahoitukseksi kaudelle 2017–2020. Vuositasolla valtionrahoitus olisi 16,9 miljoonaa euroa.

– Tämä raha ei riitä Kansalliskirjaston toimintaan, ja sen takia Helsingin yliopisto rahoittaa sitä vielä itse omalla perusrahoituksella 22 prosenttia, kertoi Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

Hän muistutti, että tämä 22 prosenttia on samanlaisten leikkausten alaista rahaa kuin yliopiston muukin rahoitus.

Helsingin yliopisto keskustelee ministeriön kanssa toukokuussa valtakunnallisista tehtävistä, joihin Kansalliskirjastokin kuuluu.

Kola muistutti, että Helsingin yliopiston osuus, 22 prosenttia, Kansalliskirjaston kokonaiskuluista on osa siitä rahasta, jota yliopisto saa perusrahoituksena tutkimukseen ja opetukseen.

– Nyt kun meiltä leikataan 106 miljoonaa euroa, niin kaikkia yksiköitä koskee tietty säästövelvoite. Suurelta osin se joudutaan hoitamaan henkilöstövähennyksenä, Kola sanoi.

Kansalliskirjasto kieltäytyy toteuttamasta irtisanomisia