Ministeri Mäntylä: Fimean päätoimipaikka siirtyy Helsinkiin

Ministeriön mukaan nyt esitetyllä ratkaisulla vältetään henkilöstön irtisanomiset ja turvataan Kuopion toimipisteen toiminta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) päätoimipaikka siirtyy Helsinkiin, linjasi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmässä. Mäntylä kertoi, että Kuopion toimipisteessä keskitytään tulevaisuudessa lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen.

– Fimean tulevaisuus ja ydintehtävä on olla osa kansainvälistä kilpailua. Jos haluamme turvata Fimean rahoituksen ja tulevaisuuden, (päätoimipaikalla) pitää olla hyvä saavutettavuus, Mäntylä sanoo.

Fimean rahoituksesta 80 prosenttia tulee kansainvälisistä lähteistä.

– Sitä rahoitusta ei ole varaa menettää. Suurissa neuvotteluissa Fimean johto on avainasemassa, Mäntylä arvioi.

Fimean toimipiste Helsingissä keskittyisi lääkevalmisteiden lupa- ja tarkastustoimintaan, mutta näihin liittyvää toimintaa olisi myös Kuopiossa.

Asiaa selvittänyt työryhmä ehdotti helmikuussa viraston päätoimipaikaksi Helsinkiä.

 

Henkilöstö ei halunnut muuttaa

 

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto sanoo tiedotteessaan, että keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy Mäntylän esitystä Fimean alueellistamisen keskeyttämisestä ja päätoimipaikan siirtämisestä Kuopiosta Helsinkiin. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto Matti Vanhanen, Elsi Katainen ja Markus Lohi linjaavat, että alueellistaminen on vietävä määrätietoisesti loppuun yhteistyössä Fimean henkilöstön kanssa.

He sanovat, että Fimean alueellistamisesta on voimassa oleva päätös ja toiminta Kuopiossa on viime vuosien aikana saatu tukevalle perustalle.

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen keskusvirasto, joka aloitti toimintansa vuonna 2009. Fimean päätoimipaikka on nyt Kuopiossa, ja sillä on työskentelypisteet Helsingissä ja Turussa.

Fimean sijainnista on riidelty vuosia. Alun perin vuonna 2009 tehtiin päätös, että Fimean siirto Kuopioon olisi valmis jo vuoden 2014 lopussa. Alueellistamisen aikataulusta on joustettu muun muassa muuttohaluttomien työntekijöiden takia. Viimeisin tavoite oli, että Fimea olisi vuonna 2018 monipaikkainen virasto, jonka selvästi suurin toimipiste olisi Kuopiossa.

Mäntylä sanoo, että hänen esittämällään ratkaisulla vältetään henkilöstön irtisanomiset ja turvataan Kuopion toimipisteen toiminta.

– Käytännössä päätoiminnot ovat Helsingissä. En ole valmis lähtemään irtisanomisten tielle, jota siirto Kuopioon vaatisi.

Viime vuoden lopussa Helsingissä työskenteli 163 henkilöä, Kuopiossa 56 ja Turussa 6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.