Ministeri Mäntylän petosepäilyn jatko ratkeaa aamulla

Lapin käräjäoikeus antaa aamulla ratkaisunsa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylää (ps.) koskevassa vanhenemisasiassa.

Mäntylän epäillään syyllistyneen petokseen, kun hän haki oikeusapua vuonna 2010. Syyteoikeus asiassa on vanhentunut, ja syyttäjä on hakenut siihen lisäaikaa käräjäoikeudesta.

Mäntylä kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän ei ollut epäillyn rikoksen tekoaikaan kansanedustaja eikä ministeri.

Jos syyttäjä saa syyteoikeuteen lisäaikaa, syyteharkinta jatkuu. Jos lisäaikaa ei myönnetä, syyttäjä voi kannella päätöksestä hovioikeuteen tai tehdä syyttämättäjättämispäätöksen.

Syyteoikeuden keston venyttäminen perustuu lakiin, mutta se on tarkoitettu harvinaiseksi poikkeukseksi. Yleensä lisäaikaa ei myönnetä pikkujuttuihin eikä silloinkaan, jos poliisin esitutkinta on syystä tai toisesta venynyt.

Syyttäjä Maija Aarto on perustellut hakemustaan sillä, että Mäntylän juttu tuli esitutkintaan poikkeuksellisen myöhään, jolloin syyteoikeus oli jo hapantumassa. Hänen mielestään myös erittäin tärkeä yleinen etu vaatii lisäaikaa, koska kyse on yleisen oikeusapujärjestelmän epäillystä väärinkäyttämisestä.

- Eikä käy kieltäminen, etteikö sekin vaikuttaisi, että epäilty on tällä hetkellä ministeri ja kansanedustaja, Aarto sanoo.

Rikosoikeuden professori, dekaani Jussi Tapani Turun yliopistosta on arvioinut, että Mäntylän kannalta voisi olla parasta, että jatkoaikaa annettaisiin.

- Ideaalitapaus epäillyn (Mäntylän) kannalta olisi, että väite tulisi tutkittua ja todettua, ettei hän ole menetellyt rangaistavalla tavalla. Jos syyteoikeus on vanhentunut, hän on siinäkin tapauksessa syytön, mutta jää jossiteltavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: HS:n gallupin mukaan suomalaiset ennätystyytyväisiä hallitukseen, hyttyskesä alkaa pohjoisessa rytinällä

Raskaan sarjan käsidesin juojista työssäkäyviin jyväskyläläisiin perheenisiin ja -äiteihin: Kyllönmäen selviämisasemalla satoja asiakkaita ja yli tuhat käyntiä ensimmäisenä vuonna

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

Miten käy vaatimuksille avohakkuiden kiellosta? Anne Kalmari kriittisenä kansalaisaloitteelle: "Luonnon kannalta se olisi negatiivinen asia"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen

Näillä numeroilla rysähti Loton päävoitto – Kaikki isot voitot samaan kaupunkiin

Puu kaatui Mersun päälle Jyväskylän Tuohimutkassa – katso kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.