Ministeri Mäntylän petosepäilyn jatko ratkeaa aamulla

Lapin käräjäoikeus antaa aamulla ratkaisunsa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylää (ps.) koskevassa vanhenemisasiassa.

Mäntylän epäillään syyllistyneen petokseen, kun hän haki oikeusapua vuonna 2010. Syyteoikeus asiassa on vanhentunut, ja syyttäjä on hakenut siihen lisäaikaa käräjäoikeudesta.

Mäntylä kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän ei ollut epäillyn rikoksen tekoaikaan kansanedustaja eikä ministeri.

Jos syyttäjä saa syyteoikeuteen lisäaikaa, syyteharkinta jatkuu. Jos lisäaikaa ei myönnetä, syyttäjä voi kannella päätöksestä hovioikeuteen tai tehdä syyttämättäjättämispäätöksen.

Syyteoikeuden keston venyttäminen perustuu lakiin, mutta se on tarkoitettu harvinaiseksi poikkeukseksi. Yleensä lisäaikaa ei myönnetä pikkujuttuihin eikä silloinkaan, jos poliisin esitutkinta on syystä tai toisesta venynyt.

Syyttäjä Maija Aarto on perustellut hakemustaan sillä, että Mäntylän juttu tuli esitutkintaan poikkeuksellisen myöhään, jolloin syyteoikeus oli jo hapantumassa. Hänen mielestään myös erittäin tärkeä yleinen etu vaatii lisäaikaa, koska kyse on yleisen oikeusapujärjestelmän epäillystä väärinkäyttämisestä.

- Eikä käy kieltäminen, etteikö sekin vaikuttaisi, että epäilty on tällä hetkellä ministeri ja kansanedustaja, Aarto sanoo.

Rikosoikeuden professori, dekaani Jussi Tapani Turun yliopistosta on arvioinut, että Mäntylän kannalta voisi olla parasta, että jatkoaikaa annettaisiin.

- Ideaalitapaus epäillyn (Mäntylän) kannalta olisi, että väite tulisi tutkittua ja todettua, ettei hän ole menetellyt rangaistavalla tavalla. Jos syyteoikeus on vanhentunut, hän on siinäkin tapauksessa syytön, mutta jää jossiteltavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.