Ministeri Mattila väläyttää apteekkilupajärjestelmän tarkastelua

Aiemmin Mattila on sanonut haluavansa vaalia nykyistä apteekkijärjestelmää.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) vilauttaa ainakin keltaista valoa apteekkilupien lisäämiseksi. Hänen mukaansa lupajärjestelmää voidaan tarkastella.

– Kilpailun kokonaan vapauttaminen on ongelma, jos se uhkaa alueellista kattavuutta. Jos alueellinen kattavuus turvataan, siltä osin voidaan lähteä keskustelemaan, Mattila sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Aiemmin Mattila on sanonut haluavansa vaalia nykyistä apteekkijärjestelmää. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää nykyisin apteekkien määrästä ja sijainnista.

Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) viritti viime vuonna keskustelua apteekkien määräsääntelyn purkamisesta, jotta alalle saataisiin kilpailua. Mattila sanoo olevansa Vartian linjauksia tiukempi.

Mattilan mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ole vielä linjannut kantaansa apteekkialan kilpailuun. Hän sanoo olevansa linjauksen jälkeen puolueensa eduskuntaryhmän kannan takana.

Mattilan mukaan muutokselle ei ole mitään painetta. Hän myös sanoo, että sote-uudistus sitoo tällä hetkellä paljon valmisteluresursseja.

Apteekkariliitto on ehdottanut apteekkilupien määrän lisäämistä. Liitto haluaisi myös helpottaa sivuapteekkien perustamista.

 

Eduskuntaryhmissä keskustelua

 

Hallituspuolueista kokoomus suhtautuu myönteisimmin apteekkikilpailun vapauttamiseen, mutta puolueen eduskuntaryhmä ei ole julkistanut lopullista kantaansa asiaan. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on aiemmin arvioinut, että tällä vaalikaudella voidaan ehkä ottaa pieniä askelia vapauttamisen suuntaan.

Apteekkikeskustelussa on pyörinyt myös itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen kauppoihin. Mattila pitää vapauttamista ongelmallisena neuvonnan takia. Merkittävimmät apteekeista myytävät itsehoitolääkkeet ovat kipulääkkeiden lisäksi tupakoinnin lopettamiseen ja ruuansulatukseen liittyvät lääkkeet.

– Ei voi olla niin, että lääkkeet ovat ruokakaupassa ja sitten kilautetaan apteekkiin ja kysytään käyttöohjeita, Mattila sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.