Ministeri: Mestari ja kisälli -malli käyttöön

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan työssä oppiminen voisi ainakin osittain ratkaista turvapaikan saaneiden pakolaisten työllisyysongelman.

– Pitkän koulutuksen sijaan työssä oppiminen olisi hyvä keino. Täytyisi löytää malli, jossa maahanmuuttaja voisi oppia sekä työn että kielen. Mestari ja kisälli -malli voi myös toimia, sanoo Lindström.

Lindström uskoo työssä oppimisen lisääntyvän myös kantasuomalaisten keskuudessa, sillä hallitus on ajanut koulutusuudistusta, joka tekisi työssä oppimisen houkuttelevammaksi sekä oppijan että työnantajan kannalta. Koulutussopimusmalli on tarkoitus ottaa käyttöön 2018.

– Tähän mennessä käytäntö ei ole ollut Suomessa mikään buumi.

Lindströmin mukaan uusien työllistymispolkujen täytyy olla sovellettavissa sekä maahanmuuttajiin että kantasuomalaisiin.

– On muistettava, että meillä on myös kantasuomalaisia työttömiä.

Maahanmuuttajien kurja työllisyystilanne nousi esille viimeksi tällä viikolla, kun Tilastokeskuksen ja THL:n julkistamasta tutkimuksesta selvisi esimerkiksi se, että työssäkäyvät ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajat ovat noin neljä kertaa todennäköisemmin köyhiä verrattuna Suomessa syntyneisiin. Lisäksi 30 prosenttia toisen maahanmuuttajasukupolven naisista jäi Suomessa työelämän ja opintojen ulkopuolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.