Ministeri Niinistö sotilasjohtajien tapaamisesta Suomessa: Hyvä asia, että molemmat luottavat

Venäjän ja Yhdysvaltain dialogilla ehkäistään vaarallisia väärinkäsityksiä

Poliittinen johto on ollut vaitonainen syistä, miksi Yhdysvaltain ja Venäjän sotilasjohtajat tapasivat perjantaina juuri Suomessa Königstedtin kartanossa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei hänkään perjantaina arvaillut syitä tarkemmin.

– Kai suomalaiset osaavat järjestää, fasilitoida tällaisia kokouksia, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Naton päämajassa Brysselissä.

Hän muistuttaa, että Suomella on pitkä perinne järjestää tapaamisia jo kylmän sodan ajalta.

– Molemmat osapuolet tuntuvat luottavan, ja se on sinällään hyvä asia se.

Niinistö osallistui perjantaina Naton ministerikokouksen osuuksiin, joissa käsiteltiin Naton ja EU:n yhteistyötä sekä Afganistanin kriisinhallintaoperaatiota.

Suomalaisministeri arvioi, että Yhdysvaltain asevoimien komentaja Joseph Dunford ja venäläiskollega Valeri Gerasimov ovat saattaneet keskustella esimerkiksi Syyrian tilanteesta.

Koordinaatiota hänen mukaansa tarvitaan, jotta ei "synny mitään vakavampaa maailman mahtavien sotilasmahtien kesken".

Myös Nato käy dialogia

Keskusteluyhteyden pysyminen auki Venäjän ja Yhdysvaltain sotilasjohtojen välillä on tärkeää, jotta vaarallisilta väärinymmärryksiltä vältytään.

Länsivaltojen ja Venäjän välistä vuoropuhelua on käyty viime vuosina myös Nato-Venäjä-neuvostossa, joka kokoontui viimeksi viime viikolla.

– Tunnelma tapaamisessa oli hyvä, ammattimainen ja rauhallinen. Meidän täytyy jatkaa tällaisia tapaamisia, Nato-virkamies kuvasi suomalaistoimittajille torstaina.

Muutamia kertoja vuodessa kokoontuvan neuvoston tarkoituksena on pitää yllä keskusteluyhteys juuri vahinkojen välttämiseksi. Tapaamisissa käydään läpi muun muassa harjoituksia läpinäkyvyyden nimissä.

Käytännön yhteistyö Venäjän ja Naton välillä päättyi vuonna 2014 Ukrainan kriisin ja Krimin miehityksen takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sotilasjohtajien tapaamisen yksityiskohtia ei hiiskuta julkisuuteen