Ministeri Orpo ihmettelee Maaseudun Tulevaisuuden uutisointia: "En todellakaan ole pyörtänyt"

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) pysyy sanojensa takana ja vakuuttaa, että maatilojen kriisituen valmistelua jatketaan ministeriössä kiivaasti.

Samalla hän ihmettelee Maaseudun Tulevaisuuden uutisointia, jossa hänen kerrotaan pyörtäneen sanansa ja kertoneen, ettei rahaa ole tulossa.

– En todellakaan ole pyörtänyt. Kehotin toimittajaa lukemaan Keskisuomalaisen uutisen (12.3.2015) ja lupasin tarvittaessa avata asiaa lisää. Kriisipaketin valmistelutyöt aloitettiin viime viikolla ja yksi vaihtoehdoista on vuoden 2010 malli, jossa kaikkein velkaantuneimmille maatiloille annettiin 20 miljoonaa euroa tukijärjestelmän sisältä, kertoo Brysselistä tavoitettu Orpo.

Orpo kertoi Keskisuomalaisen uutisessa, että tuen suuruusluokka olisi nytkin sama. Hän kuitenkin korostaa, että tuo 20 miljoonaa on vain yksi esimerkki vaihtoehdoista, joita tarvitaan suomalaisen maatalouden tueksi.

– Muutama viikko sitten pidetyssä maatalouden kannattavuuskeskustelussa olivat mukana kaikki keskeiset toimijat. Tällöin syntyi ajatus maksuvalmiusvälineiden tarpeesta, Orpo kertoo.

Erilaisten mallien pohdinta alkoi virkamiestyönä. Tällä viikolla näitä kriisipakettimalleja on tarkoitus käydä ministeriössä läpi.

– Realiteetti on, että päätökset rahasta jäävät seuraavalle hallitukselle, mutta valmistelu pitää silti tehdä. Suomessa maatilat ovat nyt todella suurissa vaikeuksissa. On kohtuutonta, että uusi hallitus joutuisi aloittamaan asian valmistelun alusta, Orpo painottaa.

Brysselin neuvottelupöydässä on muun muassa maitokiintiöiden poistumisen vaikutukset ja suomalaisten nuorten, suuria investointeja tehneiden tuottajien suuret vaikeudet Venäjän kaupan tyrehdyttyä.

Ministerin kutsusta EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan vierailee Suomessa loppuviikosta. Tuolloin keskusteluun nostetaan tukijärjestelmän yksinkertaistaminen sekä Suomen maatalouden vaikea tilanne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maatilojen ahdinkoon tulossa 20 miljoonaa kriisiapua