Ministeri Saarikko: Omaishoitajan pitäisi saada viettää rauhallisin mielin ansaittua vapaapäiväänsä

Omaiset pelkäävät, että vanhus voi vapaan jälkeen huonommin kuin ennen sitä.

Sijaishoidossa omaisten vapaapäivien aikana on paljon parantamisen varaa, katsoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Vuosi sitten voimaan astuneen lain mukaan omaishoitajilla on oikeus vähintään kahden vuorokauden vapaaseen kuukaudessa.

– Oikeus vapaapäiviin ei kuitenkaan riitä, vaan kunnissa pitää aidosti järjestää sijaishoito niin, että voi huojentunein mielin pitää ansaittua vapaata, Saarikko sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa esimerkiksi vanhusten omaisilta on tullut sellaista palautetta, etteivät he voi riittävästi luottaa siihen, että vanhuksesta pidetään tarpeeksi hyvää huolta. Omaiset pelkäävät, että vanhus voi vapaan jälkeen huonommin kuin ennen sitä.

Ympärivuorokautisissa laitoksissa vanhuksen arki voi olla kovin erilaista omaishoitajien vapaapäivien aikana. Parempi ratkaisu olisi Saarikon mielestä perhehoito, jota tulisi lisätä. Perhehoidossa vanhuksesta huolehtii toinen yksityinen perhe.

Lasten huostaanotto- ja sijoitusratkaisuissa perhehoito on valtavirtaa. Ikäihmisistä vain vajaan parinsadan kohdalla hyödynnetään perheissä tapahtuvaa hoitoa.

Myös Vanhustyön keskusliiton mukaan perhehoito olisi erittäin hyvä vaihtoehto ikääntyneille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.