Ministeri ei enää tyydy 72 prosentin työllisyysasteeseen

"Näillä suhdanteilla 72 prosenttia on tyydyttävä suoritus. Hyvä suoritus olisi 75 prosenttia".

Hallituksen asettama työllisyystavoite on toteutumassa. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää tätä täysin mahdollisena, vaikka vielä vuosi sitten kaikki sanoivat, että 72 prosentin tavoite on saavuttamattomissa.

Mykkäsen mukaan ennusteet ovat parantuneet ratkaisevasti viimeisen kolmen kuukauden aikana ja maailmantalouden hyvä vire auttaa tavoitteeseen pääsemistä.

– Se ei ole mahdotonta, että vaalipäivään mennessä se kipuaisi pyöristetysti 72 prosenttiin, Mykkänen sanoo.

Mykkänen ei ole kuitenkaan tyytyväinen 72 prosenttiin. Nyt käynnissä oleva etsikkoaika pitää käyttää siihen, että työllisyysaste saadaan muiden Pohjoismaiden tasolle eli lähelle 75 prosenttia ja se ei tule tapahtumaan itsestään suhdannenousun avulla.

Mykkäsen mukaan suurin vaara on nyt se, että tuudittaudutaan nykyiseen hyvään taloustilanteeseen ja unohdetaan se, että elämme edelleen velaksi. Valtion velka on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee varmasti uusi taantuma.

– Näin hyvällä suhdanteella 72 prosenttia ei ole loistava suoritus vaan tyydyttävä suoritus. Hyvä suoritus olisi 75 prosenttia, Mykkänen sanoo.

"Tässä maassa on tuhannen taalan paikka"

Muutamat ammattiliitot ovat uhanneet poliittisilla lakoilla aktiivimallin takia. Mykkäsen mukaan liitoilla on lakkoihin laillinen oikeus, mutta hän peräänkuuluttaa vastuullisuutta. Jokainen lakkopäivä vie rahaa ja tilauksia tulevilta vuosilta.

– Tässä maassa on tuhannen taalan paikka napata kiinni siihen viennin vetoon ja kotimarkkinoiden elpymiseen, mikä meillä on. Jokainen päivä, jolloin ihmisiä mielipidesyistä pidetään poissa töistä on kaikille yhteinen tappio. Toivon vastuullista otetta, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan viennin elpyminen lepää varsin perinteisten alojen eli teknologiateollisuuden ja sellun varassa. Myönteistä on se, että hyvä vire näkyy ympäri Suomea eikä vain pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

– Oulun seudulla on enemmän it-alan työpaikkoja, mitä oli aikoinaan Nokian vuosina. Jopa Kainuussa, missä korkea työttömyys vaivaa yhä, teollisuuden investoinnit ja vientiluvut on saatu kasvuun, Mykkänen sanoo.

Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista ylsi marraskuussa 70,4 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 67,7 prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .