Ministeri kimpaantui maanviljelijöiden puolesta: "Tilanne on vakava"

Hallitus päätti lisätalousarviossaan tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä.

Hallitus päätti lisätalousarviossaan tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonalla eurolla. Päätös on saanut enimmäkseen kiitosta, mutta myös kritiikkiä.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi on arvostellut hallituksen tukiratkaisua ja kertonut olevansa aika pöyristynyt siitä, että maanviljelijät ja koulutus on laitettu vastakkain. Hän pitää erikoisena, että maatalouteen löytyy lisärahaa sen jälkeen, kun samaan aikaan koulutuksesta ja nuorista leikataan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on puolestaan pöyristynyt Näkkäläjärven tekemistä rinnastuksista.

– Ei tämmöisiä rinnastuksia pidä tehdä, en tykkää niistä ollenkaan. Meidän on pidettävä huolta yhteiskunnan kokonaisuudesta, Leppä sanoo.

Leppä pitää tärkeänä, että sovituista uudistuksista pidetään kiinni, sillä ne lisäävät tehokkuutta ja tuovat säästöjä.

Laskettelukeskuksille tukea?

Maataloustukia on arvosteltu usealta taholta syksyn aikana. Kokoomusnuoret ehdotti viljelijöiden tukemisen lisäksi laskettelukeskusten tukemista silloin, jos ei satu satamaan lunta. Leppä kehottaa miettimään, mitä maataloudessa tuotetaan.

– Ruoka on välttämättömyyshyödyke. Kukaan ei voi olla yhtään päivää ilman sitä, Leppä muistuttaa.

Maa- ja metsätalousministeri korostaa, että Suomen on pidettävä kiinni omasta ruuan tuotannosta.

– Ruokaturva ei ole Suomessakaan itsestäänselvyys, Leppä sanoo ja viittaa erilaisiin katastrofeihin ja kauppapolitiikkaan.

Leppä korostaa, että maatalous on pitkäjänteinen toimiala, joka vaatii sihtiä kauas tulevaisuuteen. Siksi sitä pitää miettiä paljon pidemmälle kuin yhden vuoden kerrallaan.

Leppä kuvaa satovahingoista kärsivien viljelijöiden tilannetta aidosti vakavaksi paikaksi, jota hallitus yrittää hieman helpottaa tukiratkaisulla. Myös keskustelut EU:n kanssa ovat menossa ja hän toivoo, että yhteisymmärrys kriisimekanismien käytöstä löytyy.

– Tilanne on vakava, kun se tulee vielä kaiken huonon kannattavuuden päälle, Leppä sanoo.

Hän toivoo, että tavarantoimittajat ja pankit aidosti pohtisivat tilannetta viljelijöiden kanssa. Myös hän aikoo käydä asiasta neuvotteluja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .