Ministerien avustajien lisäys herättää närää

Hallituksen päätös lisätä ministerien avustajien määrää herättää arvostelua.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) ihmettelee päätöstä, koska se on vastoin valiokunnan helmikuussa ottamaa kantaa. Valiokunta moitti tuolloin ministereiden avustajakuntien paisumista. Avustajakunnista on sen mukaan tullut monimutkaisia, kun tehtäviä hoitavat niin poliittiset avustajat, erityisavustajat kuin poliittiset valtiosihteeritkin.

Hän ei ota kantaa siihen, pitäisikö pienten puolueiden pyörtää päätös uusista avustajista.

Brax ei niele pienten puolueiden selitystä, että avustajia tarvittaisiin edustajiksi lukuisiin ministerityöryhmiin. Pienillä puolueilla on vain yksi tai kaksi ministeriä, joiden sanotaan olevan vaikeaa ehtiä kaikkiin kokouksiin.

Viime hallituksen oikeusministeri Brax myöntää, että töitä oli todella paljon.

- Jos ryhtyy valtioneuvoston jäseneksi, on syytä kuitenkin lähteä siitä, että se on poikkeuksellisen työlästä.

Myös valiokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) arvostelee päätöstä avustajista. Anttilasta tämä on väärä viesti hallitukselta tavallisille suomalaisille.

Hallituksen pienpuolueet saivat lisää avustajia vasemmistoliiton pesänjaossa. Pienpuolueiden ministereille ei kuitenkaan tullut uusia tehtäviä.

RKP ja kristillisdemokraatit eivät pidä saamiaan erityisavustajia hyvityksenä SDP:n ja kokoomuksen ministerinsalkkuja vastaan.

Ylen aamu-tv:ssä haastatellut puolueiden puheenjohtajat perustelivat erityisavustajien lisäämistä pienpuolueiden avustajien vähäisellä määrällä. KD:n Päivi Räsänen ja RKP:n Carl Haglund katsovat, että nykyisillä avustajilla on liikaa töitä.