Ministerit pohtivat pian, voidaanko sukupuolielimien silpominen kieltää erikseen laissa

Silpominen on kiellettyä jo nykyisessä lainsäädännössä, mutta ministeri Annika Saarikon mukaan se olisi syytä erikseen mainita rikoslaissa tai säätää asiasta erillinen laki.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä Suomen laissa pitäisi erikseen kieltää naisten sukupuolielinten silpominen.

Silpominen on kiellettyä jo nykyisessä lainsäädännössä, mutta Saarikon mukaan silpominen olisi syytä erikseen mainita rikoslaissa tai säätää asiasta erillinen laki. Saarikon mukaan rikoslakeihin liittyvät muutokset kuuluvat oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.). Saarikko sanoo STT:lle, että aikoo keskustella asiasta Häkkäsen kanssa lähiaikoina.

Saarikko kertoi näkemyksistään eilen illalla Ylen A-studiossa.

Ongelman laajuudesta ei tietoa

Ohjelmajohtaja Annette Gothóni Suomen World Visionista pitää hyvänä, että silpominen kiellettäisiin laissa erikseen. Järjestö on kampanjoinut silpomista vastaan pitkään. Gothoni ei osaa arvioida, miten paljon Suomessa tapahtuu silpomisia.

– Virallisesti ei ole tietoa, että sitä tapahtuisi Suomessa. Mutta huhuja aina välillä kulkee, että myös Suomessa maahanmuuttajien parissa olisi silpomisia. Tai tapauksia, joissa tyttöjä viedään kotimaahan tai naapurimaahan Ruotsiin, missä on taas paljon isompi ulkomaalaisväestö.

Silpomista tapahtuu pääasiassa 29 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Hengenvaarallinen käytäntö aiheuttaa muun muassa kivuliaat kuukautiset, yhdyntävaikeuksia ja synnytysrepeämiä.

Ihmisoikeusliiton mukaan silpominen ei liity mihinkään uskontoon. Sitä harjoitetaan maissa, joissa vallitsevana uskontona on islam tai kristinusko.