Missä ovat pohjoisen Keski-Suomen yhteisötaideteokset? – karttauutuus opastaa elämysten äärelle

Jos pohjoiseen Keski-Suomeen haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt: eri puolilta neljää kuntaa löytyy ainutlaatuisia yhteisöllisiä taideteoksia. Nyt ne on helppo löytää, sillä Witas Oy on julkistanut kartan, joka opastaa kulkijat luovien yhteisöjen tekemien taideteosten äärelle.

Tuhansien Laulujen Joutsen tervehtii Nelostien varrella Viitasaarella, 100 Savilintua visertää Viitasaaren Torinrannassa, Elämänpuun oksilla Pihtiputaan Elämäjärvellä lehtii 300 kyläläisen tarinaa, Alvajärven Kyläpääskyt tuovat viestin keväästä, Kinnulan Silkkilinnan päiväkodissa Tarinapuussa istuu viulua soittava kettu kertomassa kylätarinoita ja Kivijärven Tainion koulun aulan seinällä kukkivat kivet ovat oppilaiden oodi 150-vuotiaalle kotikunnalle.

Nämä ja muut, yhteensä 12 yhteisöllistä taideteosta, ovat Taiteen Wirtapiiri -yhteisötaidehankkeen aikana syntyneitä teoksia. Niitä on ollut mukana luomassa jopa 1 500 kunnan eri-ikäistä asukasta.

– Teokset kertovat tarinoita yhteisön aidolla omalla äänellä ja ovat merkki luovuudesta ja vahvasta identiteetistä sekä kyvystä puhaltaa yhteen hiileen. Kartasta tuli aarrekartta, jonka kautta nämä yhteisöjen aarteet, luovuuden helmet, tulevat kaikille näkyviin ja saavutettavaksi, sanoo hankkeen vetäjä, viitasaarelainen kuvanveistäjä ja yhteisötaiteilija Jaana Bombin.

Paperisena ja digitaalisena kaksikielisenä julkaistavassa kartassa on teosten sijainti kyläkunnan ja rakennuksen tarkkuudella. Kartassa on kerrottu myös kunkin teoksen tarina.

– Teoksia syntyy tämän vuoden aikana lisää, ja digitaalinen karttaversio mahdollistaa niiden sijainnin päivittämisen, Bombin sanoo.

Yhteisöllisistä teoksista kaksi on puistokokonaisuutta – Pihtiputaan Rönnyn kylän Marin puisto sekä Viitasaaren Torinranta. Yli puolet teoksista sijaitsee ulkona ja osa teoksista on julkisten rakennusten sisällä, kirjastossa, kouluissa ja päiväkodissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .