Mitä ihmettä? Suomenlahden saari katosi kartalta

Moni suomalainen on tottunut etsimään reittejä Googlen karttapalvelu Google Mapsin avulla. Palvelu on kiistatta varsin toimiva, mutta mitenkään erehtymätön tai täydellinen ei yhdysvaltalaisen pörssiyhtiön ylläpitämä kartasto silti ole.

Esimerkiksi Suomenlahden pinta-alaltaan suurin ulkosaari, nykyisin Venäjälle kuuluva Suursaari on jostain syystä kadonnut Google Mapsista. Karttapalvelu löytää kohdan, jossa Suursaari sijaitsee, mutta saaren muotoa tai sen itärannalla sijaitsevia kyliä on turha etsiä Google Mapsista. Sen sijaan paikalla näyttäisi karttapalvelun mukaan olevan vain sinistä merta.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Suursaari on tiettävästi aiemmin ollut Google Mapsissa, mutta kuten täältä voi tarkistaa, saari on jostain syystä kadonnut kartalta.

Saaren ympäri purjehditaan vuosittainen kilpailu, joka lähtee Espoon Haukilahdesta. Nykyisin nimellä SLAM Suursaari Race tunnettavan kilpailun osallistujien ei siis kannata suunnistaa Google Mapsin avulla.

Rajavyöhykkeeseen kuuluvalla Suursaarella vieraileminen on ulkomaalaisilta kiellettyä. Wikipedian mukaan saarella asuu nykyisin kymmenkunta ihmistä – majakanvartijoita, meteorologeja ja rajavartijoita.