Mitä tehdä, jos punkki puree? – Lue asiantuntijan tärpit

Punkkien levittämät taudit näyttävät jäävän edellistä vuotta vähäisemmiksi, arvioi johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Kuiva ja lämmin kesä on vaikuttanut puutiaisten aktiivisuuteen.

– Puutiaistutkijat ovat puhuneet siitä, että helle vaikuttaa punkkien elinvoimaisuuteen. Jotain indikaatioita on siitä, että tapauksia olisi vähemmän kuin viime vuonna, Sane sanoo.

Terveyskeskuskäyntejä borrelioosin vuoksi on hänen mukaansa kirjattu reilut 1 800 tänä vuonna. Viime vuonna ilmeni yhteensä 3 300 kliinisesti todettua borrelioositartuntaa.

– Puutiaisaivotulehduksia on huomattavasti vähemmän, tänä vuonna on todettu 31 tapausta, mikä on vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, Sane sanoo.

Tänä vuonna oikeus ilmaiseen puutiaisaivokuumerokotteeseen laajeni. Uusiin riskialueisiin laskettiin muun muassa Lappeenrannan Sammonlahti, Kemin eteläiset osat, Raahen edustalla sijaitseva Preiskari ja Kotkan Kuutsalon saari. Ilmaisen rokotuksen on jo aikaisemmin voinut saada Ahvenanmaalla, Paraisilla tai Simossa.

Yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopiston puutiaistutkimuksesta ei usko punkkien määrän vähentyneen merkittävästi viime vuodesta.

Kuiva sää on pakottanut puutiaisia pakenemaan maaperän kosteuden suojaan. Klemola muistuttaa kuitenkin, että 2000-luvulla punkkeja on enemmän kuin 1990-luvulla.

Tärpit punkin pureman varalle

Pelkkä puutiaisen pisto ei anna aihetta antibioottikuuriin tai laboratoriotesteihin. Ihoaluetta pistokohdan ympärillä kannattaa seurata kuukauden päivät.

Jos oireita, kuten vaeltavaa punoitusta ilmenee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Sekä borrelioosin varhaisvaihe että levinneet infektiot ovat hoidettavissa antibiooteilla.

Riski saada borrelioosi riippuu kiinnittymisajasta. Jos punkin saa irrotettua suhteellisen nopeasti, sairastumisriski pienenee. Tämän vuoksi on tärkeätä tehdä punkkisyyni pian esimerkiksi sieniretken jälkeen. Etenkin karvoitus- ja taivealueet kannattaa tarkistaa.

Borrelioosiriski yön yli kiinnittyneestä punkista on kahden prosentin luokkaa. Borrelia-infektio on sata kertaa yleisempi kuin TBE-virusinfektio, puutiaisaivotulehduksen aiheuttaja.

TBE-virusinfektion voi saada minuuteissa. Riski saada TBE-virusinfektio riskialueella on noin 1/10 000:sta.

Puutiaisaivotulehdukseen liittyy noin prosentin kuolemanriski. Kuolemantapauksia sattuu eniten vanhemmissa ikäluokissa.

TBE-virusinfektio on estettävissä rokotteilla. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.