Mobilen tukiaseman johtaja selittää mielenterveysseuran lukujen voimakasta kasvua

Keskisuomalaisten traumaattiset kriisit ja rikostilanteet nousivat rajusti mielenterveysseuran viime vuoden luvuissa.

Kokonaisuudessaan yhteydenotot Kriisikeskus Mobileen kasvoivat lähes viidenneksen viime vuodesta. Asiakastilanteista traumaattisten kriisien osuus kasvoi 52 prosenttia ja rikoksiin liittyvien osuus 54 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

-Yhdestä tapauksesta voi tulla monia yhteydenottoja eri suunnilta. Siksi yhteydenotot eivät ole kasvaneet niin voimakkaasti kuin asiakastilanteet, Kriisikeskus Mobilen johtaja Tuija Hauvala sanoo.

Mobilen rikosuhripäivystys laajeni viime vuonna koko Keski-Suomea kattavaksi – 15 kunnasta 23 kuntaan. Se selittää Hauvalan mukaan asiakastilanteiden kasvua rikosuhripäivystyksessä. Toiminta-alueen laajentumisen lisäksi toisena selittävänä tekijänä nähdään resurssien lisäykset Mobilen rikosuhripäivystyksen palvelussa.

Traumaattisten kriisien osalta selitykset muutokselle ovat toisenlaiset. Hauvala uskoo, että tietoisuus kriisiavusta ja sen mahdollisuuksista on lisääntynyt yleisesti ottaen.

- Ihmiset ovat tiedostaneet, että kriisiapua on saatavilla ja mahdollisesti myös kynnys hakea apua on tästä johtuen madaltunut. Psykososiaalisen tuen merkitys tunnistetaan paremmin, mikä hyvä juttu. Viranomaisilta tulleet yhteydenotot ovat myös lisääntyneet, Hauvala kertoo. 

Yhteistyön lisääntyminen eri viranomaisten kanssa on Mobilen johtajan mukaan positiivinen signaali.

- Yhteistyön avulla ihmisiä pystytään tukemaan paremmin ja entistä kokonaisvaltaisemmin, Hauvala sanoo.

- Mobilen toiminta ei ole sidottu virka-aikoihin. Meihin voi ottaa yhteyttä milloin tahansa. Se myös edesauttaa asioiden hoitoa ja ratkaisujen etsimistä ongelmiin, hän jatkaa.

Kriisikeskus Mobile on Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry:n ylläpitämä kriisikeskus, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Yhteyttä voivat ottaa traumaattisen tai elämän kriisin kohdannut avuntarvitsija, hänen läheisensä tai yhteistyötahot puhelinnumeroon 014 266 7150.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .