Molemmat Helsingin Rautatientorin mielenosoitusleirit saavatkin jatkaa torin laidalla

Ensin turvapaikanhakijoiden leiri sai uuden paikan, sitten se luvattiin myös maahanmuuttokielteisten leirille.

Sekä turvapaikanhakijoiden ja heidän tukijoidensa Oikeus elää -leiri että maahanmuuttokielteinen Suomi ensin -leiri saavat jäädä Rautatientorin läheisyyteen Helsingin ydinkeskustassa, kertoivat kaupungin rakennusvirasto ja poliisi maanantaina.

Mielenosoittajien oli alun perin määrä lähteä Rautatientorilta maanantain aikana kaupungin päätöksen takia. Syynä oli se, että kaupunki on vuokrannut alueen useille eri kesätapahtumille, kuten Maailma kylässä -festivaalille.

Ensin Oikeus elää -leiri kuitenkin kertoi saavuttaneensa neuvotteluratkaisun rakennusviraston ja poliisin kanssa. Harri Simolin leirin suomalaisesta tukiryhmästä kertoi, että he olivat päässeet viranomaisten kanssa siihen tulokseen, että leiristä ei aiheudu kohtuutonta häiriötä. Neuvottelut käytiin Simolinin mukaan rakennusvirastossa.

Leirit supistetaan torin laidalle

Myöhemmin poliisi tarkensi, että samankaltainen siirtopaikka torin laidalta osoitetaan myös Suomi ensin -leirille.

– Nyt siis suunnitelma on se, että molemmat osapuolet supistavat (leiriään) ja siirtyvät syrjään, ylikomisario Seppo Kujala kertoi.

Kujalan mukaan tämä tapahtuu viimeistään keskiviikkona.

– Olemme kaiken aikaa heidän kanssaan yhteydessä ja uskoisin, että tästäkin asiasta päästään sovinnolla, Kujala sanoi.

Leirit pienennetään Maailma kylässä -festivaalin ulkopuolelle sen läheisyyteen. Poliisi voi kuitenkin antaa tarvittaessa määräyksiä alueen, rakenteiden koon ja paikan suhteen. Oikeus elää -ryhmä sitoutui poistamaan teltan nopeastikin poliisin sitä vaatiessa, rakennusvirasto kertoi.

Oikeus elää -leiri ja Suomi ensin -leiri ovat osoittaneet mieltään helmikuusta alkaen Rautatientorilla. Mielenosoitukset alkoivat alun perin Kiasman ja Lasipalatsin edustalla, mutta poliisi kehotti protestoijia siirtymään Rautatientorille.

Suomi Ensin ry on sanoutunut jo huhtikuussa irti Rautatientorin mielenilmauksesta ja kaikesta muusta toiminnasta, jossa Marco de Wit on järjestäjänä tai osallistujana. Yhdistyksen puheenjohtaja Mario Argenta jakoi sosiaalisessa mediassa tiedotteen, jonka mukaan de Wit toimii ilman hallituksen mandaattia. De Wit tunnetaan Suomi ensin -liikkeen puuhamiehenä ja yhdistysrekisterin mukaan hän on edelleen myös yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua muokattu klo 17.13: Ensin molempien leirien oli määrä lähteä, mutta lopulta molemmat saivat luvat.