Moni kokee lääkkeiden omavastuun korkeaksi

Suomen lääkekorvausmenot ovat lähes kaksinkertaistuneet 2000-luvulla.

Yli puolet suomalaisista kokee, että Kela korvaa lääkekustannuksista liian vähän ja että lääkkeiden vuosittainen omavastuu on liian korkea.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea selvitti kansalaisten suhtautumista lääkekorvausjärjestelmään postikyselyllä, johon vastasi syys–joulukuussa lähes 3 200 18–79 -vuotiasta suomalaista.

Kolmasosa vastaajista koki, että lääkekorvaukset ovat oikeudenmukaisia ja tasa-arvo toteutuu sairauksien hoidossa.

Suomen lääkekorvausmenot ovat lähes kaksinkertaistuneet 2000-luvulla. Tärkeimpänä syynä pidetään uusien lääkkeiden käyttöönottoa.

Kyselyllä kartoitettiin myös muun muassa väestön terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä arvoja, käsityksiä lääkkeiden hyödyistä ja haitoista sekä mielikuvia uusista lääkkeistä.

Kansantaudit näkyvät lääkkeiden käytössä

Fimean kyselyyn vastanneista runsas kymmenesosa oli kokenut taloudellisia ongelmia hankkiessaan lääkärin määräämiä lääkkeitä kuluneen vuoden aikana.

Vastaajien yleisimmin käyttämiä reseptilääkkeitä olivat verenpainelääkkeet, särkylääkkeet ja kolesterolilääkkeet.

Joka neljäs vastaaja kulutti lääkärin määräämiin lääkkeisiin vähintään 300 euroa vuodessa. Tärkeimpänä vastaajat pitivät syöpälääkkeiden, sydänlääkkeiden ja insuliinien korvaamista.

Lähes kaikki vastanneet olivat sitä mieltä, että kansalaisten tulisi ottaa enemmän vastuuta terveydestään ja että yhteiskunnan tulee huolehtia heikoimmista ja vähäosaisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.