Moni sairaalassa työskentelevä pelkää työkuorman kasvavan yli sietokyvyn

Musertavaa työkuormaa pelkäävien osuus on kasvanut reilusti.

Lähes 40 prosenttia sairaaloiden ja terveydenhuollon työntekijöistä pelkää, että työkuorma kasvaa yli sietokyvyn. Asia selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksesta.

Musertavaa työkuormaa pelkäävien määrä on kasvanut reilusti, koska vuonna 2015 tätä pelkäsi vajaat 28 prosenttia vastaajista.

Kysely osoittaa myös, että lähes puolet työntekijöistä kokee, ettei voi vaikuttaa työssään tapahtuviin muutoksiin, vaan ne tapahtuvat yleensä yllättäen.

Tutkimusprofessori Mika Kivimäki arvioi, että sote-uudistuksen kaltainen iso muutos lisää tyypillisesti työntekijöiden oireilemista jo etukäteen. Monesti työhyvinvointi alkaa parantua muutoksen jälkeen.

– Huolestuisin siinä vaiheessa, jos tämä jatkuu senkin jälkeen, kun muutos on tapahtunut, Kivimäki sanoo.

Kyselyyn vastasi syksyllä yli 9 000 työntekijää muun muassa Pirkanmaalta, Kanta-Hämeestä ja Vaasan seudulta. Kyselylomakkeen saaneista 74 prosenttia vastasi siihen.

Työterveyslaitoksen seurantatutkimusta on tehty yli 20 vuotta. Aiemmin se kohdistui vain sairaalatyöntekijöihin, mutta tutkimuksen aikana osa sairaaloista on liitetty perusterveydenhuoltoon ja mukaan on tullut myös sosiaalitoimi.

Uusimmat

Kotimaa

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.