Moni suomalaismeppi puntaroi äänestyspäätöstään – Ursula von der Leyenin ehdokkuus närästää vielä: "Äänestän puolesta, joskin vähän vastahakoisesti"

Saksalaisen Ursula von der Leyenin valinta EU-komission johtoon ei ole automaatio, kun parlamentti äänestää hänen luottamuksestaan ensi viikon tiistaina. Vihreät ja vasemmistoryhmä ovat jo kertoneet äänestävänsä vastaan.

Valintaprosessi ei saa suomalaismepeiltä tyylipisteitä, mutta silti tukeakin löytyy. Uutissuomalaisen tavoittamasta 12 europarlamentaarikosta viisi aikoo äänestää von der Leyenin puolesta, neljä miettii vielä kantaansa ja kolme äänestää vastaan.

Kärkiehdokasmenettelystä mepit eivät kuitenkaan olisi valmiita luopumaan EU-johdon nimityssotkusta huolimatta. Nimityspaketissa ohitettiin tällä kertaa kärkiehdokkaat täysin.

Ville Niinistöä (vihr.) ei tavoitettu vastaamaan Uutissuomalaisen sähköpostitse tekemään kyselyyn. Suomalaismeppejä on yhteensä 13.

Kyllä, vähän vastahakoisesti

Ursula von der Leyen saa Mauri Pekkarisen (kesk.) ja Nils Torvaldsin (r.) äänet, joskin vähän pitkin hampain.

– Nimitysprosessi ei todellakaan ansaitse tyylipisteitä, mutta äänestän häntä kuitenkin. Periaatteessa on oikein, että puheenjohtajaksi valitaan EU-vaaleissa parhaiten menestyneen puolueen eli nyt EPP:n edustaja. Tämän periaatteen turmeli se, ettei von der Leyenin nimi ollut esillä, kun kansalaiset äänestivät unionissa. Von der Leyen oli kuultavana ryhmässämme keskiviikkona. Menettelee. Äänestän häntä kuitenkin, Pekkarinen sanoo.

– Äänestän puolesta, joskin vähän vastahakoisesti, Torvalds sanoo.

Kokoomuslaiset puolesta

Kaikki kolme kokoomusmeppiä äänestävät luonnollisesti oman ryhmänsä EPP:n edustajaa Ursula von der Leyeniä.

– Nyt pitää mennä eteenpäin. Edessä on liian paljon kiireisiä päätöksiä, nyt ei ole kiukuttelun aika, Petri Sarvamaa (kok.) perustelee.

Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan ihmisyhteisön ja politiikan toimintakyky perustuu kykyyn tehdä kompromisseja ja sitoutua niihin. Hän vakuuttui ryhmäkeskustelussa von der Leyenin kyvyistä johtaa komissiota.

– Aion äänestää kyllä. Hän on hyvä ehdokas, vaikka tuli vähän "puskista", Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

Kokonaisuus pohdinnassa

Neljä meppiä puntaroi vielä kantaansa. Vihreiden Heidi Hautala haluaa ehdokkaan kokonaisnäkemyksen ilmastonmuutoksen torjunnan keinoista ennen päätöksentekoa.

Eero Heinäluoma (sd.) ratkaisee kantansa vasta, kun on kuullut, sitoutuuko ehdokas viemään eteenpäin sosiaalisen Euroopan tavoitteita ja huomioimaan pienten jäsenmaiden tarpeet.

Myös Miapetra Kumpula-Natri (sd.) haluaa kuulla vastauksia ilmastonmuutoksesta ja veroparatiisien ja EU:n sisäisten veroaukkojen korjaamisesta ennen päätöstä.

– Jos hän ei esitä ollenkaan tyydyttäviä näkemyksiä, minulla ei olisi vaikeutta äänestää häntä vastaan. Puntaroin myös kokonaisuutta, sillä EU ei voita siinä, että jäätäisiin pyörimään nimityksiin kuukausiksi.

Samoin arvioi Elsi Katainen (kesk.):

– Kokonaisharkintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Hänellä on kova poliittinen kokemus, mutta ei varsinaisesti kokemusta EU-viroista. Sain hänestä yleispätevän vaikutelman ja nyt harkinta-aikaa äänestyspäätöksen suhteen on vielä ensi viikkoon.

Ei tipu ääntä

Perussuomalaisten Laura Huhtasaarelta ja Teuvo Hakkaraiselta sekä vasemmistoliiton Silvia Modigilta ei tipu ääntä von der Leyenille.

– Ursula von der Leyen on merkeliläinen avoimia rajoja ja EU-jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden kaventamista ajava federalisti, Huhtasaari perustelee.

Hakkarainen säilyttäisi ylipäätään nimitysvallan jäsenmailla.

Silvia Modigin äänen vie se, että von der Leyen ajaa hyvin konservatiivisia perhearvoja eikä ole tukenut Saksassa ilmastotavoitteita.

– Kaikki ryhmät kritisoivat valintatapaa Strasbourgin istunnossa, mutta käytännössä mahdollistavat tämän antamalla tukensa ehdokkaille, Modig arvostelee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .