Moni tekee eläinsuojelurikoksen tietämättään – Koiran jättäminen kaupan pihaan voi olla laitonta

Säiden lämmetessä koiria jätetään yhä huolettomammin yksin kytkettyinä kauppojen ja ravintoloiden eteen. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY r, että koiralle yksinolo vieraassa paikassa on sekä stressaavaa että vaarallista.

Koira voi joutua, uskomatonta kyllä, ihmisten kiusan tai pahoinpitelyn uhriksi. HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkaisen mukaan Vantaalla tuntematon henkilö leikkasi kaupan eteen jätetyn Gusti-koiran korvasta palasen irti. Siksi koiranomistajien olisi syytä hoitaa ostosreissut ja koiralenkit eri kerroilla.

Luukkainen kertoo, että koiran jättäminen kaupan pihalle ei ole turvallista ikinä. Ei edes pikaisella käynnillä. Ei, ellei kaupan pihalla ole koirahäkkiä, johon lemmikin voi sulloa turvaan.

Koiran jättäminen kaupan eteen on aina riski

Kaupan eteen jätettyä koiraa uhkaa väkivallan lisäksi monet muutkin vaarat: koira voidaan kaapata, varastaa, päästää irti. Sille saatetaan antaa myös myrkkyä tai teräviä esineitä sisältävä syötti. Eläinsuojelyhdistyksellä on tiedossaan uskomaton määrä erilaisia tapoja, joilla koiraa tiedetään joskus satutetun.

– Koira voi joutua myös ohikulkevan, nahistelemaan taipuvaisen koiran uhriksi tai käyttäytyä itse arvaamattomasti, jos kokee jonkin ympärillään vallitsevan tilanteen pelottavaksi, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen valistaa.

Väkivallan uhkan lisäksi koiraa vaanii stressin uhka kaupan edessä. Lyhytkin yksinolo vieraiden ihmisten ja ärsykkeiden ympäröimänä voi olla stressaava ja pelontäyteinen kokemus. Koira on sen verran kiintynyt tiettyyn elinpiiriinsä ja omistajaansa.

Koiraa ei tule kytkeä remmiin tai häkkiin yli tunniksi

Eläinsuojelulaki sanoo eläinten kohtelusta näin: "Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty".

Eläinten pitopaikasta laki linjaa, että "eläimen pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen sekä muutoinkin tarkoituksenmukainen ottaen huomioon kunkin eläinlajin tarpeet. Eläimen pitäminen tarpeetonta kärsimystä tuottavalla tavalla on kielletty.

Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan eläinsuojelulaissa koiran tilapäiselle kytkemiselle ei ole säädetty aikarajaa eikä liikkumatilaa määrittäviä minimivaatimuksia.

Luukkaisen mukaan eläinsuojeluviranomaiset tulkitsevat asian niin, että koiraa ei tulisi pitää kytkettynä remmillä tai häkissä yli tuntia. Säädös koskee myös kauppojen, terassien ja ravintoloiden eteen jätettyjä koiria.

– Helteellä tai pakkasella koiraa ei saa jättää ulos liikkeen eteen edes tilapäisesti, Luukkainen neuvoo. 

Hylätyistä koirista ilmoitettava hätäkeskukseen

Eläinsuojelyhdistyksen mukaan on aina tehtävä ilmoitus liikkeen tai kaupan työntekijöille, mikäli ravintolan tai kaupan pihalla seisova koira näyttää "unohtuneelta". Työntekijät voivat tavoitella koiranomistajaa asiakaskunnastaan joko kyselemällä tai kuuluttamalla.

Seuraava varteenotettava vaihtoehto on eläinsuojeluyhdistyksen mukaan soittaa hätäkeskukseen. Luukkainen neuvoo päättäväisesti ilmoittamaan asiasta viranomaisille, mikäli ensimmäinen toimintatapa ei tuota tulosta.

– Mikäli koiranomistajaa ei tavoiteta, koirasta tulee empimättä tehdä ilmoitus hätäkeskukseen, Luukkainen painottaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .