Moventaksella lomat vietetään pitkinä

Miesvaltaisella tuuliturbiinien ja teollisuusvaihteiden valmistajalla Moventaksella kesälomiin ei liity katkeraa riitelyä. Jyväskylässä kahden tehtaan tuotanto keskittyy tuulivoimaan. Jyväskylässä käynnistetään uutta tuotantolinjaa, ja siihen liittyy myös lisäväen rekrytointi.

Tuotantojohtaja Timo Mikkolan mukaan yhtiö joustaa työntekijöiden henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Vastapainoksi työntekijät joustavat tuotannon tarpeisiin, ja se näkyy myös vakiintuneissa lomakäytännöissä.

– Tähän liittyy lomien jaksottaminen siten, että tuotanto ei kärsi. Työpisteillä lomia sijoitetaan peräkkäin. Loma-aika on kesäkuun alusta elokuun loppuun, ja lähes kaikki kesälomat myös tuolloin lomaillaan.

– Moventaksella on koko Suomessa noin 420 henkilöä, ja kaikkiaan kolmen tehtaan tuotannossa on 280 henkeä. Teollinen tuotantomme on hyvin miesvaltaista, eli miehiä on yli 90 prosenttia. Toimihenkilöistä noin kolmannes on naisia. Lomat meillä pidetään pitkinä ja kesälomakauden sisällä, sanoo Mikkola.

Poikkeamiset ovat mahdollisia, mutta vaativat hyvät perustelut. Pääluottamusmies Jani Närhin mukaan yhtiössä on hyödynnetty paikallisia sopimismahdollisuuksia jo vuosikymmeniä.

– Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa varsin pitkälle paikallisen sopimisen, ja meillä mahdollisuus on käytössä. Olemme paikallisessa sopimisessa edelläkävijöitä. Meidän lomissa kyse on erittäin suuresta palapelistä sekä isoista rahasummista. Lomien pätkiminen ei ole yleistä, ja työvuorokäytänteissämme useat vakiintuneet työaikaliukumat vähentävät tarvetta lomailla lomajakson ulkopuolella.

Moventaksella on käytössä muiden muassa työaikapankki ja erilaisia työvuorojärjestelyjä, johon liittyy pitempiä vapaa-jaksoja.

– Sitten ovat pekkaset. Niitä kaikkia vietetään kesälomakauden ulkopuolella, kertoo Närhi.

– Ja ihan normaaliin tapaan meillä on myös talvilomat, muistuttaa Mikkola.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .