Muistisairaan testamentti voi olla taivuttelun tulos – Epäilyt yleistyvät

Vanhuksella on yhteen lapseensa tiiviimpi suhde kuin toisiin. Läheisin rintaperillinen alkaa ruokkia kielteistä mielikuvaa toisista lapsista, jotka ovat "hylänneet vanhempansa eivätkä pidä yhteyttä". Vanhus testamenttaa suurimman osan omaisuudestaan läheisimmälle lapselle. Tämä on yksi tyypillinen tilanne, jossa testamentti voi olla taivuttelun tulosta, kertoo siviilioikeuden professori Urpo Kangas.

Joskus omaisuus testamentataan edunvalvojalle tai papille.

– Kannattaa ryhtyä selvittämään testamentin syntytaustaa, jos aivan yllättäen perintö joutuu taholle, josta perilliset eivät ole koskaan kuulleetkaan perittävän puhuvan, Kangas neuvoo.

Usein kyse on muistisairaan testamentin pätevyydestä. Kliininen tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että on yksilöllistä, missä vaiheessa muistisairas menettää kykynsä tehdä päätöksiä.

– Taudin lievässä vaiheessa vielä suurin osa pystyy tekemään testamentin, mutta se on arvioitava yksilöllisesti. Alkuvaiheessakin voi olla harhoja ja usein ne ovat läheisiin kohdistuvia varastamisepäluuloja ja mustasukkaisuusharhoja.

Ajatus mainoksesta

Taivuttelu on peruste moittia testamenttia. Testamenttia ei voi kuitenkaan julistaa pätemättömäksi vain siksi, että vanhus on saanut ajatuksen testamentata omaisuutensa hyväntekeväisyysjärjestölle mainoksen takia. Vaikuttamista saa olla, mutta ei epäasiallista.

Oikeudessa testamenttiin tyytymättömän täytyy Kankaan mukaan näyttää taivuttelu toteen, mikä voi olla vaikeaa.

– Yksi tyypillinen vihje on, jos katkotaan perittävän ihmissuhteita. Otetaan puhelin pois tai ei päästetä sukulaisia käymään kylässä, se on moitittavaa.

Toinen vihje on tahdon poukkoilu, esimerkiksi se, että uusin testamentti eroaa täysin aiemmista.

– Jos on selkeästi nähtävissä, että testamentin tekijää on viety kuin pässiä narussa, kyllä tuomioistuin sen tunnistaa.

Kankaan mukaan testamenttia moititaan harvoin, vuosittain noin sadassa tapauksessa käräjäoikeuksissa. Hän arvioi, että epäilyt taivuttelusta kasvavat samassa suhteessa kuin väestön varallisuus ja ikääntyminen.

Kangas neuvoo tekemään testamentin ajoissa.

– Jos joku nimetty saaja kuolee tai syntyy vihanpitoa, testamentin voi aina kirjoittaa uusiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.