Muistisairaiden käytösoireisiin tuputetaan psykoosilääkkeitä

Lähes kolmasosa tutkituista vanhuksista käytti muistilääkkeitä, neljäsosa masennuslääkkeitä ja hieman alle neljäsosa rauhoittavia tai unilääkkeitä.

Iäkkäiden muistisairaiden hoidossa käytetään runsaasti psykoosilääkkeitä ja erilaisia fyysisiä rajoitteita, kertoo väitöstutkimus. Väittelijän mukaan tulos on huolestuttava.

– Tarvittaisiin tarkempaa arviointia siitä, milloin psykoosilääkkeitä on syytä käyttää. Jo aloitettaessa pitäisi suunnitella, miten lääkehoito lopetetaan, sanoo tutkimuksen tekijä, apulaisylilääkäri Marja Kuronen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluista.

Tutkimuksessa oli mukana sekä koti- että laitoshoidossa olevia vanhuksia, joista melko suurella osalla oli muistisairaus. Muistihäiriöisistä lähes 40 prosenttia käytti psykoosilääkkeitä.

– Monet muistisairaat kärsivät jossain vaiheessa psykoosioireista, mutta ne eivät aina vaadi lääkehoitoa. Psykoosioireet voivat hävitä itsestään esimerkiksi parin viikon tai kuukauden kuluessa, Kuronen toteaa.

Kaikista tutkituista vanhuksista lähes kolmasosa käytti muistilääkkeitä, neljäsosa masennuslääkkeitä ja hieman alle neljäsosa rauhoittavia tai unilääkkeitä.

Enemmän lääkkeettömiä hoitoja

Fyysisiä rajoitteita käytettiin yli puolelle potilaista. Yleisin keino rajoittaa potilaan liikkumista oli sängynlaitojen nostaminen ylös.

Runsaan lääkinnän ja fyysisen rajoittamisen taustalla voivat olla muistisairailla usein esiintyvät käytösoireet, kuten ahdistuneisuus, masentuneisuus, kiihtyneisyys ja aggressiivisuus.

– Levottomuus tai aggressiivisuus saattaa johtua esimerkiksi infektiosairaudesta tai kivusta. Myös hoitoympäristö voi aiheuttaa tai pahentaa oireita, Kuronen sanoo.

Hänen mukaansa lääkkeettömiä hoitoja tulisi käyttää enemmän. Jotta se onnistuu, muistisairaiden hoitokulttuurin pitäisi olla yksilökeskeisempää.

Tutkitut noin 2 800 vanhusta asuvat Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä. Tutkittavien keski-ikä oli 81 vuotta.

– Yleiset hoitokäytännöt ovat koko Suomessa keskimäärin varsin samantyyppiset, vaikka yksikkökohtaiset erot ovatkin suuria, Kuronen sanoo.

Marja Kurosen väitöskirja tarkastettiin perjantaina Itä-Suomen yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.