Multialla ammuttu metsäpeura lähti poliisin huutokaupasta joulupöytään mukavalla hinnalla – ampujaa epäillään törkeästä metsästysrikoksesta

Lietun tilalla Vilppulan Kolhossa syödään joulupöydässä metsäpeurapaistia. Isäntä Heikki Liettu näet huusi Keuruun poliisiasemalla tiistaina pidetystä huutokaupasta kotiinviemisiksi 70-kiloisen ruhon ja lupasi kutsua koko lähisuvun herkuttelemaan.

Metsäpeuran päätyminen huutokauppaan liittyi Multialla lauantai-iltana sattuneeseen laittomaan kaatoon, jota Sisä-Suomen poliisi tutkii epäiltynä törkeänä metsästysrikoksena. Hirvimetsällä ollut seurue ilmoitti tapahtuneesta poliisille ja laittoi eläimen huutokauppakuntoon.

Kaupantekoa johdatellut ylikonstaapeli Risto Laakso asetti ruhon pohjahinnaksi 100 euroa ja ehdotti korotuksiksi 20 euroa kerrallaan. Koolla oli noin 30 mahdollista ostajaa tai muuten vain kiinnostunutta. Kaikki oli ohi parissa minuutissa: Joku huusi heti "400", seuraava perään "500", sitten kajahti "600", minkä jälkeen Lietun "700" toi hiljaisuuden.

– 700 ensimmäinen, toinen ja kolmas, kiteytti Laakso ja suuntasi Lietun kanssa kassalle.

– Juttelin huutokaupasta kaverin kanssa, ja hän arveli hinnan nousevan 700:aan. Päätin, että sen vielä maksan. Olen syönyt kaikenlaista riistaa, mutten vielä koskaan metsäpeuraa. Riistan kysynnässä on nyt oikea buumi, tiesi tilallaan metsästystapahtumia järjestävä Liettu.

 

Joku tiesi kertoa, että metsäpeuran pyyntiluvan hinta on nettihakemuksessa 2 500 euroa, joten Lietun maksettavaksi tullut kympin kilohinta oli varsin kohtuullinen. Laakso kertoi huutokaupan tuoton päätyvän sellaisenaan valtiolle.

Laakson mukaan poliisin järjestettäviksi päätyvät riistahuutokaupat ovat käyneet viime aikoina entistäkin harvinaisemmiksi, sillä esimerkiksi kolareissa kuolleet hirvet ovat nykyisin riistanhoitoyhdistysten omaisuutta.

 

Huutokaupassa silkasta kiinnostuksesta piipahtanut Keuruun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Timo Pessinen kuvasi metsäpeuranlihaa hirvenlihaa hienosyisemmäksi herkuksi.

– Metsäpeura on vähän poroa suurempi ja pitkänomaisempi sarvipää. Aikanaan sitä oli näillä seuduilla runsaasti. Tällä hetkelläkin Suomenselkä on maan vahvinta metsäpeura-aluetta, mutta Keuruulla ja Multialla niitä ei juurikaan näe, Pessinen selvitti.

– Karstula–Kyyjärvi-alueelle on nytkin myönnetty muutama kaatolupa, mutta Keuruu–Multia-suunnalla ei ole koskaan ollut edes tarvetta hakea lupia.

Rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisilaitokselta totesi Suomen metsissä liikkuvan vain 2000–3000 metsäpeuraa. Tähän aikaan vuodesta sitä saa metsästää, mutta vain luvalla, ja lupia on erittäin vaikea saada.

Hirvestyksen yhteydessä tapahtunutta kaatoa tutkitaan rikoslain mukaan lähtökohtaisesti törkeänä metsästysrikoksena.

– Epäiltynä on yksittäinen ampuja. Hän itse ilmoitti asiasta poliisille. Tapahtumat selviävät tarkemmin esitutkinnassa. Tapaus ei ole täysin poikkeuksellinen, mutta kylläkin harvinainen, Aaltio summasi.

 

Poliisiasiain tietojärjestelmään on hänen mukaansa kirjattu viiden viime vuoden aikana 1148 metsästysrikosta ja lisäksi 93 törkeää metsästysrikosta. Metsäpeuroihin niistä liittyy seitsemän Multian tapaus mukaan lukien.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .