Multialla kerättiin rahaa koulurakentamiseen huutokaupalla – "Tuotto käytetään johonkin kivaan uudessa koulussa"

Multian kunnan koulurakentamista tukenut huutokauppa onnistui hyvin. Parisen viikkoa sitten huutokaupattiin purettavan yläkoulukiinteistön irtaimistoa ja eri hallintokuntien ylijäämätavaraa 12 000 eurolla. Tekninen johtaja Tiina Löytömäki lähestulkoon kehräsi tyytyväisyyttään.

– Kauppalauantai oli lämmin päivä ja väkeä oli liikkeellä paljon. Tuottoa kertyi tosiaan todella mukavasti, ja se käytetään johonkin kivaan ja näkyvään uudessa koulussa.

Aikataulullisesti uudistaminen etenee siten, että sisäilmaongelmainen yläkoulu puretaan kesän aikana. Valtuusto tekee lopulliset rahoituspäätökset elokuussa, ja syksyllä kilpailutetaan rakentaminen.

– Talvi antaa meille aikaa hyvään suunnitteluun. Arkkitehti sovittaa yhteen pedagogisen suunnitelman ja muiden tarveselvitysten toiveet. Rakentamaan päästäneen ensi keväänä. Sulan maan aikaan ja kevään lämmössä rakentaminen ovat paljon edullisempia kuin talvirakentaminen, sanoo Löytömäki.

 

Työt osuvat väkisinkin koulutyön kanssa päällekkäin. Sivistystoimenjohtaja Päivi Salosen mukaan se ei ole ongelma.

– Kunnan päättäjät ovat jo päättäneet leasing-rahoituksen käyttämisestä, ja päätösesitys saadaan valmiiksi elokuun valtuustoon. Kaikki koululaiset mahtuvat hyvin väistöön saman pihapiirin kivikouluun eli alakouluun. Työmaa-alue on helppo sulkea täysin koululaisten kulkemisten, liikunta- ja välituntien ulkopuolelle.

– Uudisrakennus toimii myös kylätalona kouluajan ulkopuolella, muistuttaa sivistystoimenjohtaja Salonen.

Väistötilana toimiva alakoulu on valmistunut vuonna 1952. Sekään ei ole välttynyt sisäilmaongelmilta. Koulun kellarikerros on kapseloitu pois käytöstä.

Kunnanjohtaja Noora Pajarin mukaan on mahdollista, että kunta luopuu siitä uudisrakennuksen valmistuttua. Uudessa koulussa toimivat sekä alakoulu että yläkoulu.

– Alakoulusta on visio, että se puretaan. Alakouluun liittynee kuntalaisilla enemmän tunnelatausta kuin kesällä purettavaan yläkouluun. Kaikki koululaiset muuttavat uudisrakennukseen, eikä kunnalla ole intressiä pitää tyhjää rakennusta.

Alakoulu joka tapauksessa tarvitaan nyt väistötilana. Joissain kunnissa tällaisia rakennuksia on purettu ja joissain ne on myyty sopivaan käyttöön.

– Jatkossa meidän on pohdittava sen tulevaisuutta, mutta tällaisten päätöskeskusteluiden aika ei ole nyt, sanoo Pajari.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .