Murhamysteeristä 63 vuotta – kuivunut mänty paljasti ruumiin

17-vuotiaan Kyllikki Saaren tapaus järkytti ja kiinnosti suomalaisia. Ratkaisematta jäänyt rikos kiinnostaa edelleen.

Kyllikki Saari surmattiin 17. toukokuuta 1953 eli tasan 63 vuotta sitten. Rikos on yksi Suomen kuuluisimmista, sillä se on edelleen ratkaisematta.

17-vuotias Kyllikki Saari katosi toukokuisena iltana Isojoella, kun hän oli palaamassa polkupyörällä kotiinsa hengellisestä nuorisotilaisuudesta. Katoamisilmoitus nuoresta maalaistytöstä tehtiin vasta 19. toukokuuta, kun hän ei ilmaantunut työpaikalleen kirkkoherranvirastoon.

Katoamisen jälkeen poliisit ja paikalliset järjestivät oletetun katoamispaikan alueella suuria etsintöjä, mutta turhaan.

Heinäkuussa 1953 mysteeriin saatiin uutta tietoa, kun Saaren polkupyörä löydettiin upotettuna Lellunsuohon. Lokakuussa löydettiin Saaren kenkä. Sen sisään oli sullottu Saaren kaulahuivi.

11. lokakuuta, viisi kuukautta Saaren katoamisen jälkeen, hänen ruumiinsa löydettiin maahan kaivetusta haudasta suon ja metsän reunasta. Paikan paljasti kuivunut mänty, joka oli tökätty maahan haudan kohdalle.

Saaren katoamista ja sen tutkintaa seurattiin tarkasti mediassa, tapaus kiinnosti valtavasti ihmisiä. Kun ruumis löydettiin, tuhannet vaelsivat katsomaan löytöpaikkaa.

25. lokakuuta järjestettyihin hautajaisiin osallistui 25 000 ihmistä.

Metsätiellä surmansa saaneen Saaren murhaaja ei ole saatu kiinni. Ketään ei koskaan asetettu syytteeseen surmasta, vaikka epäiltyjä olikin. Tapausta ei ole tutkittu aktiivisesti enää vuosikausiin.

Tiede-lehden mukaan Kyllikki Saaren murha olisi todennäköisesti ratkaistu, jos se olisi tapahtunut nykyaikana. Jos murhaaja ei olisi jäänyt kiinni sormenjälkien, profiloinnin, tekovälineen analysoinnin eikä kuitututkimusten perusteella, olisi hänen jäljilleen johdattanut todennäköisesti DNA.

Lähteet:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/kyllikki-saari-katosi-kotimatkalla

http://yle.fi/vintti/ohjelmat.yle.fi/poliisitv/raportit/kyllikki_saaren_kohtalo_ei_unohdu.html

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/murha_ratkeaa_laboratoriossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

Yön uutiskooste: Huumetynnyrijutun tuomio, Trump kritisoi Japania, Venezuelan presidentin väitetty salamurhayritys

Jyväskylään valmistuu syksyllä yksi uusi frisbeegolfrata ja toinenkin on kartoitusvaiheessa – nykyinen kapasiteetti on äärirajoilla edelleen kasvavan suosion takia

Tältä näyttää Jyväskylän Tuomiojärvellä sijaitseva Lehtisaari kolme vuotta tulipalon jälkeen – Katso tuoreet kuvat "kaupunkilaisten kesämökistä"

Seitsemän prosenttia homoaviopareista vihitty kirkollisesti – Tutkijat pitävät osuutta isona: "Jokainen vihkiminen vastoin ohjeistusta"

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.