Murkkujen vanhemmille vertaistukea urpot-sivustolta

Murrosikäisten vanhemmille tarjotaan uudenlaista tukea. Väestöliiton julkistamalle urpot.fi-sivustolle on koottu erilaisia selviytymiskeinoja vanhemmille, joilla on teini-ikäisiä lapsia.

Sivustolla on esimerkiksi tietoa rajojen asettamisesta, netin riskeistä ja seksuaalikasvatuksen aloittamisesta. Lisäksi asiantuntijalta voi kysyä neuvoja, kuunnella nettiluentoja ja saada vertaistukea muilta vanhemmilta.

Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen asiantuntija Anja Saloheimon mukaan teinien vanhemmat eivät ole varsinaisesti hukassa, vaan tuen tarpeessa. Yhteiskunta tarjoaa vauvan syntymään asiantuntija- ja lääkäriapua, perhevalmennusta ja jopa vaatteita. Lapsen kasvaessa apu loppuu.

- Murrosikäisen vanhempana oleminen on erilaista kuin pienen lapsen vanhempana. Vanhemman on osattava muuntautua.

Saloheimo muistuttaa, että murrosikä on nyt haasteellisempaa kuin takavuosina. Vanhempien oma nuoruus on eletty erilaisessa yhteiskunnassa.

Nettisivustolla kerätään vanhemmuudesta kertovia tarinoita, joista parhaimmat voittavat äitiyspakkausta mukailevan vanhemmuuspakkauksen. Huumorilla höystetty pakkaus sisältää muun muassa teini-aikuinen-sanakirjan, alkometrin, peppuraonpiilottimen ja kotiinpalautus-lapun.