Murtomies rikkoi kaupungin historiallisen kellon – vetosi hengenahdistukseen

Asunnoton kertoi etsineensä yösijaa, eikä tuhonneensa historiallista kelloa tieten.

Humalainen toikkarointi ja yösijan etsiminen tuli kalliiksi ja toi vankilatuomion 28-vuotiaalle miehelle Jyväskylässä. Mies tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa törkeästä vahingonteosta ja kolmesta muusta rikoksesta kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen ja maksamaan vakuutuskorvauksia yhteensä runsaat 6 600 euroa. Vaasan hovioikeus hyväksyi tuomion tuoreella päätöksellään.

Mies rikkoi historiallisesti arvokkaan Maakunnan kellonakin tunnetun Torikeskuksen kellon Jyväskylässä syyskuussa 2014 aiheuttaen kiinteistöyhtiölle toimillaan yli 10 000 euron vahingot.

Teko tapahtui, kun vailla asuntoa ollut mies oli liikkeellä Jyväskylän keskustassa ja päätyi etsimään itselleen yösijaa. Mies kiipesi Torikeskuksen katolle ja pääsi siellä olevasta luukusta sisään ilmastointikonehuoneeseen ja kauppakeskuksen välikatolle.

Villoilla vuorattu välikatto oli pehmyt nukkumisalusta, mutta aiheutti miehelle hengenahdistusta. Hän kertoi rikkoneensa ikkunaksi luulemansa kellon saadakseen happea, jonka jälkeen ilma olikin parantunut ja hän oli kyennyt nukkumaan paikalla aamuun.

Oikeudessa mies myönsi vahingonteon, mutta kiisti törkeyden vedoten pakkotilaan. Hänen mukaansa vahingot olivat myös ennalta-arvaamattoman suuret, koska hän ei tiennyt rikkovansa arvokasta kelloa.

Käräjä- ja hovioikeus eivät katsoneet tuomitun olleen pakkotilassa, vaan huomioivat miehen aiheuttaneen mahdollisen hengenahdistuksensa itse laittomalla toiminnallaan.

Vahinkojen suuruutta tuomioistuimet eivät pitäneet yllättävän suurina, sillä mies oli rikkonut tekopaikalla kellon ohella muitakin paikkoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .