Murtovarkaiden juhla-aika on käsillä - Vältä vierailut näin

Heinä–elokuu on murtovarkaiden juhla-aikaa, kun asukkaat poistuvat kodeistaan lomanviettoon matkoille ja mökeille. Vakuutusyhtiö If antaa muutaman yksittäisen neuvon, joiden avulla kodin murtoriskiä voi vähentää.

Poliisin tilastojen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana tehdyistä kotimurroista lähes neljännes tehdään heinä–elokuussa. Tähän lukemaan eivät sisälly murrot kellareihin tai mökeille.

– Murtokeikka tehdään mieluiten kohteeseen, jossa ei ole asukkaita paikalla. Ammattimaisesti toimivat murtovarkaat tarkkailevat usein kohdetta etukäteen, koska he haluavat varmistaa, että asunnossa ei ole ketään kotona, korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa Ifistä sanoo.

Tämän vuoksi ennen lomalle lähtöä kotia kannattaakin tarkastella murtovarkaan silmin ja miettiä, mitkä ovat kodin suojauksen heikot kohdat.

– Panosta kodin lukitsemiseen ja sovi esimerkiksi naapurin kanssa postien hakemisesta, jotta asunto näyttää asutulta. Kotivakuutus kovaa taloudellisen menetyksen, mutta mikään vakuutus ei korvaa murrosta aiheutuvaa turvattomuuden tunnetta, Vaitomaa kertoo.

8 vinkkiä murtovarkailta suojautumiseen

– Pidä piha asutun näköisenä lomalla. Vie arvokkaat tavarat varastoon, mutta älä tyhjennä pihaa arkisista tavaroista kokonaan. Pyydä naapureita auttamaan; hakemaan postit ja pitämään huolta istutuksista.

– Keskeytä sanomalehtien jakelu ja aseta ilmaisjakelukielto postilaatikkoon. Täysi postilaatikko on vinkki siitä, että koti on tyhjillään.

– Sovi naapureiden kanssa kodin tarkkailusta. Pyydä naapureita tarvittaessa jututtamaan pihan läheisyydessä liikkuvia tuntemattomia kuljeskelijoita, mikä todennäköisesti pelästyttää murtovarkaan tiehensä.

– Asenna oveen ulkoa lukittava turvalukko.

– Laita ovet takalukkoon, jotta murtovaras ei pääse poistumaan takalukitusta ovesta.

– Jos ovet eivät ole huullettuja, asenna oviin rakorauta, joka estää murtovälineen työntämisen karmin ja lukkopesän väliin.

– Tarkasta takaovien lukitus, myös terassin ovi.

– Sulje kaikki ikkunat lähtiessäsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.