Museoremontin takauksesta valitus hallinto-oikeuteen

Harri Lehtisen mukaan museotoiminta ei kuulu kunnan lakisääteisiin tehtäviin.

Saarijärven kaupunginvaltuutettu Harri Lehtinen (kok.) on valittanut Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valtuuston kesäkuisesta päätöksestä, jolla kaupunki takaa Kiinteistö Oy Saarijärven Museotalon omistaman museotalon peruskorjauksen ja laajennuksen.

Lehtisen mielestä museon ja museotalon ylläpitäminen ei kuulu kunnan lakisääteisiin tehtäviin.

Museo sijaitsee Mannilan taidesäätiön omistamalla tontilla. Lehtisen mielestä yksityinen säätiö pääsee osalliseksi takauksesta syntyvästä lisäarvosta.

Valittajan mukaan museon peruskorjauksesta ja laajennuksesta aiheutuu kaupungille 80 000–100 000 euron lisämenot vuosittain. Lehtinen luettelee valituksessaan lukuisia muita kohteita, joihin tarvittaisiin kaupungin rahoitusta: katuverkosto on huonossa jamassa, jätevedenpuhdistamo pitäisi kunnostaa ja kaupungin vuokrataloja remontoida.

Lehtinen perustelee valitustaan myös Saarijärvelle rakennettavan uuden koulun 30 miljoonan kustannusarviolla. Lehtisen mukaan kaupungin talous tulee olemaan tiukilla vielä pitkään. Perusteluissaan valittaja toteaa, että kaupunki on joutunut tekemään 800 000 euron säästöpaketin ja rahoittaa koulua kalliilla leasingilla, ettei kaupunki ajautuisi kriisikunnaksi.

Lehtisen mukaan museon remontin takauksesta aiheutuvien menojen peittämiseksi ei ole esitetty uskottavaa suunnitelmaa.

Kaupunginhallitus ei esittänyt marraskuussa takauksen myöntämistä remontille kaupungin taloustilanteen vuoksi.

Päätöksestä nousi kiihkeä yhteiskunnallinen keskustelu, jonka tuloksena valtuusto päätyi myöntämään 4. kesäkuuta takauksen museon kiinteistöyhtiön 1,5 miljoonan euron lainalle. Remonttiin on saatu 750 000 euron valtionapu ja Heralan säätiö tukee remonttia 200 000 eurolla.

Museon remontin puolustajat perustivat keväällä Saarijärven museon ystävät ry:n, joka on aloittanut sihteeri Arja-Leena Peiposen mukaan varainhankinnan, jonka tuotot kohdistetaan museon remonttiin.

Peiponen toteaa, että Harri Lehtisen valituksen perustelut ovat arveluttavia ja että valtuusto teki takauksesta demokraattisen päätöksen.