Musiikkisali ydinkeskustaan vai Paviljonkiin? – Jyväskylän kulttuurikeskuksen sijainnista ei päästy yksimielisyyteen yleisötilaisuudessa

Uuden musiikkisalin sijoittaminen herätti selkeästi eniten keskustelua, kun yleisö pääsi arvioimaan ehdotuksia Jyväskylään suunniteltavasta kulttuurikeskuksesta. Kaupunginkirjaston esittelytaulujen eteen kerääntyi tiistain kuluessa runsaasti väkeä arvioimaan viittä esillä ollutta vaihtoehtoa (skenaariot 2, 5, 6, 7 ja 8) ja antamaan niistä palautetta. Keskisuomalainen esitteli vaihtoehdot torstaina 14. helmikuuta. Ne voit tarkistaa myös tämän jutun lopusta.

 

Jyväskylän kaupungin henkilöstö esitteli vaihtoehtoja, joista jokaisessa musiikkitalo on huomioitu. Jyväskylän sydän -kehittämishankkeessa Jyväskylän Sinfonialle kaavaillusta tilasta käytetään nimitystä musiikkisali, mutta yleisön puheissa termit vaihtelivat, samoin kuin sijoituspaikka.

– Radan toiselle puolelle sitä ei saa missään nimessä sijoittaa. Paviljonki on siellä oma kokonaisuutensa. Ja minusta olisi parempi puhua musiikkitalosta kuin musiikkisalista, sillä muusikothan tarvitsevat myös harjoitustiloja, Pentti Pouttu muistutti.

Arkkitehtinä itsekin työskentelevä Pouttu piti parhaana suunnitelmana skenaariota 7, jossa musiikkisali sijoitettaisiin ydinkeskustaan yksityiseen kiinteistöön yhdessä kaupunginkirjaston ja taidemuseon kanssa.

 

Tapani ja Paula Koskela päätyivät täysin vastakkaiseen näkemykseen, skenaarioon 8, jossa musiikkisali tulisi Paviljonkiin erilleen muista kulttuurikohteista.

– Se sopisi sinne hyvin. Ja tämä koko homma pitäisi saada käyntiin mahdollisimman pian, että saadaan tarvittavat väistötilat teatterille, Tapani Koskela sanoi.

Kaikissa esillä olleissa viidessä vaihtoehdossa kaupunginteatteri jatkaisi toimintaansa nykyisissä tiloissa peruskorjauksen jälkeen. Myös Lyseon vanha päärakennus peruskorjattaisiin kansalaisopiston ja kuvataidekoulun käyttöön. Muilta osin projektiryhmä on pyöritellyt kymmeniä erilaisia variaatioita, joista viisi mahdollisimman toisistaan poikkeavaa vaihtoehtoa valittiin yleisön nähtäville.

– Kaikilla kulttuurilaitoksilla on tilatarpeita ja idea isosta kulttuurikeskuksesta sytyttää. Monet ovat pohtineet sitä, että voisiko tällaisen keskuksen sijoittaa aivan ydinkeskustaan, jossa se olisi helposti saavutettavissa, kehittämishankkeen projektipäällikkö Janne Viitamies kertoi.

Vesa Plath lähestyi aihetta kustannustehokkuuden näkökulmasta ja päätyi kannattamaan skenaa­rioita 5 ja 6.

– Molemmat vaihtoehdot hyödyntävät hyvin jo olemassaolevaa rakennuskantaa. Ei tulisi niin paljon uudisrakentamista ja kustannuspaineita. Konserttisali on saatava mukaan, sillä tiloille on valtava tarve, Plath totesi.

Skenaariossa 5 palvelut keskitettäisiin nykyisen kirjaston paikalle ja skenaariossa 6 Lyseon kortteliin.

Yleisötilaisuutta pidettiin yleisesti tervetulleena ja monet paikalle tulleet vastasivat samalla nettikyselyyn, joka on avoinna keskiviikkoon 20.2 asti.

Kyselyn tulokset ja tiistain yleisötilaisuuden anti huomioidaan Jyväskylän sydän -hankkeen väliraportissa, joka julkaistaan helmi-maaliskuun vaihteessa. Tämän jälkeen jäljellä olevia vaihtoehtoja pohditaan perusteellisesti, kunnes tammikuussa 2020 tiedossa olisi lopulta yksi toteutukseen etenevä vaihtoehto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .