Mustamaija suistui ojaan, mutta sakottaako poliisi virkaveljeään? Näin vastaa komisario

Poliisiauto ajoi lauantaina ojaan Saarenkyläntien ja Viitasaarentien risteyksessä Kinnulassa. Ohiajanut autoilija päätteli jäljistä, että poliisimaija oli kääntynyt Saarenkyläntieltä Viitasaarentielle Kinnulan suuntaan, mutta käännös oli mennyt pitkäksi ja ojan puolelle.

– Oli siitä muutkin ajaneet, mutta vain poliisiauto oli päätynyt ojaan, silminnäkijä kertoo Keskisuomalaiselle.

Tapaus ja siitä otettu kuva on levinnyt sosiaalisessa mediassa, ja KSML.fi:ssä lauantaina julkaistua juttua on luettu ahkerasti. Moni on kommentoinut sitä, että vastaavassa tapauksessa autolijalle rapsahtaa herkästi sakko liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, jos poliisi sattuu tapahtumapaikalle.

Mutta entä kun tieltä suistuu poliisi? Sakottaako poliisi kollegaansa?

"Poliisikin saanut sakkoja"

Komisario Ismo Yijälä Sisä-Suomen poliisista on Kinnulan tapauksessa ainoastaan lehtitietojen varassa, joten hän ei kommentoi sitä.

Yleisellä tasolla Yijälä kuitenkin kertoo, että poliisia koskevat aivan samat liikennesäännöt kuin muitakin kansalaisia silloin, kun poliisiauto ei ole hälytysajossa. Poliisin tietojärjestelmässä ei ollut viikonloppuna merkintää Kinnulan ulosajosta, joten ainakaan se ei ole tapahtunut hälytysajossa.

– Lähtökohtaisesti onnettomuustilanteessa pitää aina arvioida, onko kyse liikenneturvallisuuden vaarantamisesta vai ei, oli kyseessä poliisi tai muu kansalainen, Yijälä toteaa.

– Kyllä niitä on tapauksia, joissa poliisi on saanut sakkoja rikottuaan lakia virka-aikana poliisiautolla, hän painottaa.

Vaikka poliisi saa hälytysajossa tarvittaessa esimerkiksi ylittää nopeusrajoituksen, ei hälytysajokaan vapauta poliisia säännöistä ja laeista liikenteessä.

– Ei se vapauta ajamaan täysin vapaasti. Tiettyä tilannekohtaista harkintaa on aina käytetävä, Yijälä muistuttaa.

Pienistä onnettomuuksista ei ole pakko ilmoittaa

Poliisi arvioi tilanteen paikan päällä, jos se on hälytetty tai sattunut muuten onnettomuspaikalle. Pienistä suistumisista tai peltikolareista ei useinkaan ilmoiteta poliisille. Yijälän mukaan kansalaisella ei ole velvoitetta ilmoittaa vaikkapa ojaanajostaan poliisille.

– Ei niistä välttämättä tarvitse poliisille ilmoittaa, jos ei ole henkilövahinkoja tai muita vakavia vahinkoja, Yijälä kertoo.

Jos poliisi toteaa, että rikos tai rikkomus on tapahtunut, se voi antaa paikan päällä huomautuksen tai sakkorangaistuksen. Vakavammissa tapauksissa tai jos tapaus vaatii lisäselvitystä aloitetaan varsinainen rikostutkinta.

Katso kuva suistuneesta poliisiautosta alla olevasta jutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisille kävi köpelösti: "Tienpenkka voi imaista auton kuin auton"