Mustasukkaisuus voi alkaa kyteä jo lapsuudessa – Psykologi: "Isällä on voinut olla muita naisia"

Ihmiset, joilla on turvattomia kokemuksia lapsuuden ihmissuhteista ovat muita alttiimpia kokemaan mustasukkaisuutta.

Ei ole häpeä olla vähän mustis.

Mustasukkaisuus kuitenkin leimataan usein yksinomaan negatiiviseksi tunteeksi, vaikka siitä voi olla suhteelle myös hyötyä. Väestöliiton psykologin ja psykoterapeutin Lotta Heiskasen mukaan tunne on turhaan tabu.

– Mustasukkaisuus auttaa pitämään suhteen rajoista huolta ja neuvottelemaan, mikä on meidän suhteessamme ok ja mikä ei. Se voi myös auttaa pitämään kipinää yllä.

Heiskanen muistuttaa, että kaikki ihmiset tuntevat mustasukkaisuutta, samoin eläimet, mutta intensiteetti ja tapa kokea sitä vaihtelevat ihmisten välillä.

– Tunne itsessään ei ole mitenkään vaarallinen tai haitallinen. Mustasukkaisuuden mahdolliset haitat syntyvät siitä, kuinka ihmiset reagoivat siihen.

Raja normaalin ja liiallisen mustasukkaisuuden välillä on häilyvä. Moni pohtii suhteessaan, mikä on normaalia tai mitä kumppanilta pitää sietää.

Ihminen on mustasukkainen, kun hän kokee, että suhde kumppaniin on uhattuna. Realistisessa mustasukkaisuudessa siihen onkin jokin syy. Kumppani on esimerkiksi ollut uskoton tai flirttailee jollekin muulle.

Haitallisessa mustasukkaisuudessa ei Heiskasen mukaan ole todellista uhkaa parisuhteelle, mutta ihminen on silti hyvin vakuuttunut, että tällainen uhka on olemassa.

– Hän saattaa myös tulkita hyvin vähäpätöisiä merkkejä niin, että kumppani olisi uskoton ja reagoida ajatuksiinsa niin, että ne ovat totta, hän sanoo.

Liiallisesta mustasukkaisuudesta on kyse myös silloin, jos se purkautuu hyvin voimakkaasti ja vahingollisesti tai aiheuttaa huomattavaa kärsimystä.

– Ihminen saattaa kuulustella kumppaniaan, uhkailla tai vakoilla häntä, syyttää, vaatia tunnustuksia. Äärimuodoissa mustasukkaisuus voi johtaa väkivaltaan ja olla jopa hengenvaarallista.

Vaikka mustasukkaisuus ei ole haitallinen tunne, sitä voi olla hyvinkin vaikea käsitellä.

– Se on yksi kivuliaimmista tunteista, mitä ihminen voi kokea. Siihen sisältyy surua, ahdistuneisuutta, turvattomuutta ­– monia tunteita

Liiallinen mustasukkaisuus liittyy yleensä henkilön omaan historiaan ja tunne-elämään.

– Ihmiset, joilla on turvattomia kokemuksia kenties jo ihan lapsuuden ihmissuhteista ovat muita alttiimpia kokemaan mustasukkaisuutta, Heiskanen sanoo.

Mustasukkainen henkilö saattaa myös olla joutunut petetyksi edellisissä suhteissaan, jolloin hänen mielensä ikään kuin valpastuu tällaisille asioille myöhemmin. Mahdollisia ovat myös lapsuudenperheessä koetut turvattomuuden tunteet. Isällä on esimerkiksi voinut olla muita naisia, ja lapsi on nähnyt äidin kärsivän asiasta.

– Tavallista alttiimpi mustasukkaisuudelle on myös ihminen, joka turvattomuuden kokemuksistaan on jo lapsuudessa omaksunut käsityksen, että hän ei ole tärkeä ja arvokas tai että muihin ihmisiin ei voi luottaa, Heiskanen lisää.

Jos kokee, että mustasukkaisuudesta on haittaa, tunteidensa käsittelyyn voi saada apua myös verkossa. Väestöliiton ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kehittämää maksutonta hoito-ohjelmaa voi käyttää kuka tahansa.

Mustasukkaisuus on yleinen erojen ja parisuhdeongelmien syy. Se on ongelmana joka kolmannella pariterapiaan hakeutuvalla.

Tavoitteena on oppia entistä rakentavampia tapoja reagoida tunteisiinsa.

– Mustasukkaisuudesta ei tarvitse parantua. Sellaista lobotomialeikkausta kenenkään ei tarvitse itselleen tehdä. Ihminen voi kuitenkin oppia elämään tunteensa kanssa paremmin sopusoinnussa, Heiskanen sanoo.

...ja silmitön raivo täyttää miehen

Liiallinen mustasukkaisuus voi tuhota parisuhteen, ja pahimmillaan mustasukkaisuutta on käytetty oikeutuksena väkivaltaan. Näin tapahtuu usein kulttuurin tuotteissa, mutta myös uutisoinnissa, sanoo väkivaltaa perhe- ja parisuhteissa tutkinut yliopistotutkija Marianne Notko Jyväskylän yliopiston Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta.

– Meidän kulttuurituotteissamme, esimerkiksi kaunokirjallisuudessa tai elokuvissa, mustasukkaisuudelle on tietty malli, jolla väkivalta parisuhteessa on ikään kuin oikeutettu. Se elää edelleen, vaikka nykyään ihmiset kyllä tietävät, että mustasukkaisuus ei oikeuta väkivaltaa.

Mustasukkaisuus on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa, ja uhri on yleensä nainen. Tavallisempia ovat vain päihteisiin liittyvät väkivallanteot. THL:n mukaan nainen joutuu kumppaninsa surmaamaksi kolme kertaa miehiä useammin.

– Olemme pohjoismaisittain ikävästi kärkipäässä väkivallanteoissa, Notko sanoo.

– Perhe- ja parisuhdeväkivallan osalta meillä oli pitkään sellainen kulttuuri, jossa pidetään asiat neljän seinän sisällä ja jokainen hoitaa omat asiansa.

Myös sotien vaikutuksesta perheväkivaltaan on Notkon mukaan aika ajoin keskusteltu.

– Meillä on miessukupolvia, joihin sota on kokemuksena vaikuttanut paljon, eikä asiaa ole riittävästi käsitelty.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .