Muurahaiset tulevat nyt sisälle

Sisätiloihin keväisin ilmestyvät muurahaiset ovat monissa kodeissa jokavuotinen riesa. Eläinekologian professorin Heikki Roinisen mukaan muurahaiset ilmestyvät keväisin talojen sisätiloihin, koska niillä on talven jälkeen tavallista kovempi nälkä.

- Muurahaiset häviävät usein talven ajaksi pesiinsä, joihin ne ovat keränneet ravintoa talvehtiakseen. Kun lämpötila keväällä nousee, ne lähtevät liikkeelle ja ruuan hakuun, Joensuun yliopiston professori sanoo.

Kesällä muurahaiset saavat ravintoa ulkoakin, ja silloin niitä ei välttämättä nurkissa näy. Kosmeettisen haitan lisäksi muurahaiset voivat aiheuttaa haittaa saastuttamalla elintarvikkeita tai kantamalla sisätiloihin maata.

Sisätiloihin pesiytyneiden muurahaisten hävittäminen on vaikeaa. Kaupoista saatavilla hyönteismyrkyillä muurahaiset voi karkottaa vain väliaikaisesti.

Ainoa keino päästä pysyvästi eroon muurahaisista on tuhota niiden pesä ja kaikki pesässä asuvat yksilöt. Tämä onnistuu esimerkiksi kaatamalla kiehuvaa vettä pesään, jolloin kiehuva vesi tunkeutuu koloihin ja tuhoaa myös munat ja toukat.

- Pelkkä pesän paikallistaminen voi olla vaikeaa, koska muurahaisilla on pitkät kävelyreitit. Mauriaisten pesät ovat yleensä niin syvällä rakennusten alapohjissa, ettei sinne pysty eikä kannatakaan kaataa vettä.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatmäärin Jehovan todistajia kokoontui Jyväskylään viikonloppuna – Konventista voi löytää jopa elämänsä rakkauden

Yllättikö sankka sumu autoilijan liikenneympyrässä? Menopeli kyljelleen Kangasniemellä

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarantarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Lottopotti nousee juhannukseksi viiteen miljoonaan euroon – katso lauantain oikea rivi tästä

Lääkärinvirat täyttämättä Hankasalmella – kuntalaiset pääsevät marraskuussa lääkäriin palvelusetelillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.