Muurahaiset tulevat nyt sisälle

Sisätiloihin keväisin ilmestyvät muurahaiset ovat monissa kodeissa jokavuotinen riesa. Eläinekologian professorin Heikki Roinisen mukaan muurahaiset ilmestyvät keväisin talojen sisätiloihin, koska niillä on talven jälkeen tavallista kovempi nälkä.

- Muurahaiset häviävät usein talven ajaksi pesiinsä, joihin ne ovat keränneet ravintoa talvehtiakseen. Kun lämpötila keväällä nousee, ne lähtevät liikkeelle ja ruuan hakuun, Joensuun yliopiston professori sanoo.

Kesällä muurahaiset saavat ravintoa ulkoakin, ja silloin niitä ei välttämättä nurkissa näy. Kosmeettisen haitan lisäksi muurahaiset voivat aiheuttaa haittaa saastuttamalla elintarvikkeita tai kantamalla sisätiloihin maata.

Sisätiloihin pesiytyneiden muurahaisten hävittäminen on vaikeaa. Kaupoista saatavilla hyönteismyrkyillä muurahaiset voi karkottaa vain väliaikaisesti.

Ainoa keino päästä pysyvästi eroon muurahaisista on tuhota niiden pesä ja kaikki pesässä asuvat yksilöt. Tämä onnistuu esimerkiksi kaatamalla kiehuvaa vettä pesään, jolloin kiehuva vesi tunkeutuu koloihin ja tuhoaa myös munat ja toukat.

- Pelkkä pesän paikallistaminen voi olla vaikeaa, koska muurahaisilla on pitkät kävelyreitit. Mauriaisten pesät ovat yleensä niin syvällä rakennusten alapohjissa, ettei sinne pysty eikä kannatakaan kaataa vettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.