Muuramelainen asianajaja ja varatuomari Tero Lakka näkee virkalääkärin virkavastuun ongelmallisena – "Yksityisen puolen lääkäri ei voi joutua syytteeseen virkarikoksesta"

Muuramelainen asianajaja ja varatuomari Tero Lakka näkee virkalääkärien virkavastuun esimerkiksi kuolemantuottamus- ja vammantuottamustapauksissa ongelmallisena.

Jyväskyläläisen asianajotoimisto Tuomi & Lakka Oyn asianajaja Lakka kirjoittaa Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessaan 2.7.2020 hoitaneensa lukuisia oikeusjuttuja, joissa lääkäreitä syytettiin jommasta kummasta.

Lääkärin ammatin paradoksi on siinä, että jos virkalääkäri syystä tai toisesta ei kykenekään havaitsemaan oiretta tai tulkitsee oireen virheellisesti tai antaa potilaalle virheellistä hoitoa tai lääkitystä, hän saattaa joutua rikostutkintaan tai syytteeseen virkarikoksesta; hyvää tarkoittava virkamies joutuukin virkansa vuoksi syytteeseen ja saa mahdollisesti hyvää tarkoittavasta hoidostaan jopa rangaistuksen.

Lakka kirjoittaa, että potilaan hoitoketjuun osallistuneista syytteen saa yleensä ainoastaan lääkäri, joka virkansa vuoksi toimii virkavastuulla ja häneen sovelletaan rikoslain virkarikoksia koskevia säännöksiä. Työ- ja toimisuhteisia sairaanhoitajia ja muuta hoitoketjuun osallistunutta sairaaloiden henkilökuntaa virkavastuu ei koske.

Ongelmallisuus piilee hänen mukaansa siinä, ettei sama säännöstö koske yksityisten klinikoiden lääkäreitä.

– Yksityisen puolen lääkäri ei voi joutua syytteeseen virkarikoksesta, vaikka hän antaisi potilaalle samaa hoitoa ja tekisi saman virheen kuin virkalääkäri. Tätä voi pitää lääkäreiden yhdenvertaisuuden vastaisena.

Lakka näkee asiaan kaksi mahdollista ratkaisua: joko selvittelyn kannalta olisi keskeistä siirtyä hoitovirheen syyllisen selvittämisestä enemmän potilasvahingon syyn selvittämiseen, tai lääkärin virkavastuuta rajattaisiin niin, että se koskisi ainoastaan tehtäviä, joissa lääkäri käyttää ns. julkista valtaa.

Potilaan asemaa muutos ei Lakan mukaan huonontaisi, sillä tutkintamenettely hoidettaisiin vanhaan tapaan. Lisäksi potilas olisi oikeutettu korvauksiin siitä huolimatta, kuka oli syyllinen, tai oliko syyllistä ollenkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia