Muuramen mini-soten menot valuvat yli arvioidun – veronmaksajilta tarvitaan lisää avustusta

Perusterveydenhuolto hoidetaan edullisesti.

Muuramen mini-sote porskuttaa eteenpäin, vaikka menot ovatkin toisen toimintavuoden aikana ylittyneet arvioidusta.

– Perusterveydenhuolto eli se osuus, mikä siirtyi Jyteltä kunnalle, on edelleen pysynyt budjetissa. Lisämenoja ovat tuottaneet muun muassa erikoissairaanhoito sekä vanhus- ja vammaispalvelut, liikelaitoksen johtaja, ylilääkäri Jari Nojonen kertoo.

Hyvinvointiliikelaitos esittääkin, että kunta nostaa avustustaan talousarviossa noin 1,2 miljoonaa euroa yhteensä 26,9 miljoonaan euroon.

Muuramen sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset ovat olleet jo vuosikymmeniä valtakunnan matalinta tasoa. Tuoreimmissa vuoden 2016 tilastoissa Muurame oli toiseksi edullisin nettokustannuksissa asukasta kohden laskettuna ja edullisin sosiaalitoimen kustannuksissa.

– Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että Muuramen väkiluku kasvaa, asukkaat ikääntyvät ja kuntalaisten sosiaalisen taustan hyväosaisuus tasoittuu pikkuhiljaa naapureihin nähden, Nojonen sanoo.

Muuramen Hyvinvointi -liikelaitos on toiminut nyt vajaat kaksi vuotta.

– Muurameen on saatu hyvin lääkäreitä, ja myös muiden kuntien asukkaita on valinnut Muuramen palveluntuottajakseen. Asiakaskunnasta reilu 340 henkeä eli 3,5 prosenttia asuu muualla, pääasiassa Jyväskylässä, Nojonen kertoo.

Väestön ikääntyminen näkyy myös kotihoidon tarpeissa. Talousarvioesityksessä on varaus kotihoidon ympärivuorokautiseen toimintaan, joka alkaa jo tämän vuoden marraskuussa. Kotihoidon tukemisella pyritään siihen, että vanhukset voisivat asua mahdollisimman kauan kotona ennen laitoshoitoon siirtymistä.

Henkilöstön osalta talousarvioon esitetään lisäyksenä muun muassa toisen etsivän nuorisotyöntekijän työsuhde, osa-aikainen terveyskeskuspsykologi sekä vanhus- ja vammaispalveluihin yhden sairaanhoitajan vuosityöpanos.

Suun terveydenhuoltoon ei ole uusia henkilöresursseja, mutta tämän vuoden alusta uutena aloittanut osa-aikainen hammashoitaja nostaa henkilöstömenoja myös ensi vuonna.

Kokonaisuutena liikelaitoksen menot ovat ensi vuonna kasvamassa kaikkiaan 5,7 prosenttia kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna. Kuluvan vuoden toteutumaan verrattuna nousu on maltillisempaa, sillä esimerkiksi tehostetun palveluasumisen kahdeksan uutta paikkaa on otettu käyttöön jo tämän vuoden puolella.

Vanhus- ja vammaispalvelujen menot nousevat kaikkiaan 6,5 prosenttia, sosiaali- ja perhepalvelujen 7,5 prosenttia ja suun terveydenhuollon 8,3 prosenttia.

Hyvinvointiliikelaitos esittääkin, että kunta nostaa avustustaan talousarviossa esitetyn toiminnan tappion ja kuluvan vuoden erikoissairaanhoidon menoista johtuneen tilikauden tappion verran eli yhteensä 1,65 miljoonaa euroa.

Kuluvan vuoden talousarvion loppusumma on noin 25,4 miljoonaa euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .