Kummeleita turvataan: "Suojelu ei ole helppo kysymys"

Sisävesien kivikummeleita ei pureta enää jatkossa ilman paikallisten kuulemista ja Museoviraston tietämättä.

Museovirastosta kerrotaan, että uudesta toimintatavasta on sovittu Liikenneviraston kanssa.

- Olemme sopineet Liikenneviraston kanssa ennakoivasta tavasta, jos heillä on suunnitelmia niiden suhteen, ovat he ensin yhteydessä meihin, kertoo yli-intendentti Ulla Salmela Museovirastosta.

Kivikummelien kohtalo nousi puheenaiheeksi viime kesänä, kun Venäjän vallan aikainen kivikummeli purettiin elokuussa Muuramessa.

Muuramen kivikummelin purkaminen tuli Museovirastolle täytenä yllätyksenä. Salmelan mukaan tapauksessa purkajilla ei ollut tietoa kivikummelin arvosta ja merkityksestä.

– Yhteistyökuviomme perustuu siihen, että viime kesällä virastojen välille solmittiin yhteistyösopimus. Syksyllä olemme käynnistelleet yhteystyötä.

Sisävesien kummeleita ei ole inventoitu eikä ainakaan vielä olla puuhaamassa suojelua.

– Suojelu ei ole helppo kysymys. Se ei ratkaise tilannetta, paljon tärkeämpää on tahto säilyttää ja hoitaa.

Jatkossa kummeleiden huollosta tai uusimisesta keskustellaan tapauskohtaisesti. Tällä hetkellä olemassa ei ole kattavaa tietoa sisävesien väylämerkeistä ja niiden historiallisesta tai paikallisesta arvosta. Liikennevirasto on kuitenkin käynnistämässä asiaa koskevaa investointihanketta.

Siitä, kuinka paikallinen ääni kantautuu virastoiden päätöksentekoon saakka, ei ole vielä selvyyttä.

– Tänä päivänä lähtökohta on, että viranomaisten olisi kuultava paikallisia, henkilöitä, joita asia koskee, Salmela painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kulttuuririkos Päijänteellä